Blod, skratt, ursinne, skönhet, tårar


KRÖNIKA. I år har den 8 mars en särskild betydelse för oss iranska kvinnor. För idag är det sex månader sedan revolutionen i Iran startades med slagorden: Kvinna, Liv, Frihet. Det skriver författaren Rana Soleimani.

De åsikter som framförs i artikeln är författarens egna.

I år har den 8 mars har en särskilt betydelse för oss iranska kvinnor. Vårt mod har hyllats över hela världen. Vårt frihetliga motstånd mot förtryck och ojämlikhet och vår oavbrutna kamp för frigörelse från den fascistiska och patriarkala regimens systematiska våld har ekat långt utanför Irans gränser.

Idag, 8 mars 2023, är det sex månader sedan revolutionen i Iran startades med slagorden:

Kvinna, Liv, Frihet

En revolution som inte bara i Iran, utan av hela världen ses som den första feministiska revolutionen.

Trots de begränsningar som det könssegregerade samhällsordningen tvingat på Irans kvinnor har vi tagit plats på kulturella, ekonomiska och politiska arenor. Nu vägrar vi ge efter för de bakåtsträvande krafter som vill trycka oss tillbaka. Vi vill kunna styra över våra egna kroppar och tankar och ta plats i ett jämställt samhälle bredvid männen.

Men vårt mål är inte bara att störta den islamiska republiken. Revolutionen slutar inte där.

Vi vill göra oss av med den kultur och den mentalitet som genomsyrat Iran. En mentalitet förgiftad av kvinnofientlighet och kroppstabu. En kultur som hyllar döden där förtryck och ignorans har blivit vanor.

Det iranska samhället har drabbats av vansinne.

Det är vansinne att mörda i hederns namn, vansinne att leva med ett kvinnofientligt tankegods. Men vi iranska kvinnor har bestämt oss för att göra oss av med den samhällsordning som föder detta vansinne, som föder imamer och heligheter.

Allt är nu möjligt: blod, skratt, ursinne, skönhet, tårar, ängslan, död, rop och sedan är det bara frihet och stolthet som väntar framför oss.

Vi eftersträvar ett modernt samhälle som präglas av mångfald. Ett samhälle som ersätter klagosång, ständig sorg och död med livsglädje, fest, dans och skratt. Ett samhälle som firar kvinnlighet och bejakar alla kroppar.

Vår revolution, Kvinna, Liv, Frihet, kommer att frigöra oss kvinnor från den dogmatiska och radikala religiösa synen på oss. Kvinnosynen i det nya samhället kommer vara så som kvinnorna själva vill och inte som den patriarkala dominansen bestämt.

Den här revolutionen kommer att frigöra kvinnor från allt som hindrar dem från att resa sig, tala fritt och leva fritt.

Jag är övertygad om att en ny vår väntar oss: en blomstrande vår med regn av drömmar, kärlek och berusande lovsång till frihet. Kvinna, Liv, Frihet eftersträvar ett modernt Iran. Ett Iran som bejakar att människor har de båda könen inom sig, att människan är dubbelkönad.

I sin roman Orlando byter författaren Virginia Woolf kön på den unga poeten och gör honom till en kvinna. Denna förvandling är så naturlig att den inte kräver några vetenskapliga förklaringar. Orlando vill vara en kvinna och är tillfreds med att vara en kvinna. Orlando vill vara en mor och är tillfreds med att vara en mor.

Vi får inte glömma att Kvinna, Liv, Frihet inte på något sätt betyder att kvinnan ska vara överlägsen mannen. Det handlar om att belysa mänsklighetens kvinnliga sida, en människosyn som rymmer en bred palett av könsidentiteter.

Maya Angelou har sagt: En kvinna som försvarar sina rättigheter, försvarar alla kvinnors rättigheter.

Idag vill jag säga att en kvinna som försvarar sina rättigheter, försvarar alla människors rättigheter: kvinnor som män.

Inget samhälle blir fritt förrän alla samhällsmedborgares rättigheter respekteras: kvinnor som män.

Rana Soleimani

Författaren Rana Soleimani lever i exil Sverige sedan några år tillbaka. Hennes bok Leve Livet, om fyra kvinnor som sitter i Evin-fängelset i väntan på sina dödsdomar blev en av de mest lästa böckerna bland exiliranier förr året. Boken har översatts till svenska av Nils Wiklund. Här kan du till exempel köpa den.

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.