Global Podd 115: Hur vågar de iranska kvinnorna vara så modiga?


Demonstration mot den iranska regimen. Foto: Shutterstock

Kvinna. Liv. Frihet – de orden hörs nu överallt i Iran. Kommer protesterna att lyckas störta mullornas diktatur? Vad krävs av oss för att den feministiska revolutionen i Iran ska lyckas – och hur vågar de iranska kvinnorna vara så modiga? Lyssna på avsnitt 115 av Global Podd.

Protesterna i Iran har nu pågått i snart en månad och de visar inga tecken på att avta. Tvärtom, trots ett brutalt övervåld fortsätter många unga kvinnor (liksom också män) att ge sig ut på gatorna och utmana mullornas makt.

På bilder och filmklipp ses unga kvinnor som klipper av sig håret och tar av sig sina hijabs, som till synes utan rädsla utmanar makten.

Ändå kan man inte låta bli att fråga sig: Hur vågar de utmana den brutala makten?

– Man tänker inte att det är modigt att stå där på gatorna i Iran. Man tänker att det är det enda alternativ man har, säger Sara i vårt samtal.

– Mod är något som smittar av sig, säger Evin.

– Det var solklart för mig att det som vi ser kommer att utvecklas till en revolution, säger Victoria.

I avsnitt 115 av Global Podd pratar vi om den feministiska revolutionen i Iran, hur människor i landet tänker och vad vi i Sverige och Europa kan göra för att stödja de som riskerar sina liv i protesterna.

Du möter:

  • Victoria Azad, Svensk-iransk aktivist, bosatt i Göteborg, aktuell med denna artikel
  • Evin Incir, europapolitiker (s), aktuell med denna artikel
  • Sara, en ung andragenerationens svensk-iranier, född i Stockholm och som av säkerhetsskäl behöver hålla sitt efternamn anonymt 

Programledare: David Isaksson

Lyssna på Apple Podcaster här

lyssna också på sången som föddes ur protesterna

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.