Replik: Regeringen bagatelliserar neddragningarna till Myanmar


Protester i Burma (Myanmar) 7/2. Foto från Twitter.

Beslutet att skära ned stödet till Myanmar är svårt förstå med tanke på att stöd till just demokratikämpar är en av regeringens uttalade prioriteringar. Det skriver Kristina Jelmin, verksamhetschef vid Svenska Burmakommittén i en replik till Karl Opdal, pressekreterare hos biståndsminister Johan Forssell.

Jag noterar att pressekreteraren delar vår bild av läget i Myanmar som mycket allvarligt med oacceptabel förföljelse av demokratikämpar och övergrepp mot civila. Just därför är det förvånande att man beslutar om att minska stödet på ett så drastiskt sätt mitt under pågående kris. Tyvärr ger svaret en bild av att regeringen inte ser allvaret i de dramatiska neddragningarna.

Sverige gör mycket viktiga insatser för demokratikämpar i Myanmar och risken att de påverkas negativt är förstås överhängande när neddragningarna blir så här drastiska och utan förvarning.

Beslutet blir än svårare att förstå med tanke på att stöd till just demokratikämpar är en av regeringens uttalade prioriteringar. Jag hoppas att vi får möjlighet att diskutera frågan med regeringen och att det finns ett sätt för Sverige att fortsätta vara en viktig samarbetspartner till de människor som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i Myanmar.

Kristina Jelmin
Verksamhetschef, Svenska Burmakommittén 

Läs tidigare inlägg här:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.