Iran: Studenternas viktiga roll i protesterna 


Protester i Iran.

Den 7 december är det den nationella studentdagen i Iran – en symbolisk dag i kampen mot shahens diktatur och numera också mot den nuvarande regimen. Universiteten och studenterna har spelat en särskild roll i det uppror som pågått i Iran de senaste 80 dagarna med målet att störta mullahs regim. Protesterna på universiteten har fortsatt på olika sätt, från demonstrationer till strejker och bojkott av undervisningslokaler.

Studentdagen den 7 december har varit en speciell plats i det iranska folkets historia. Den 7 december 1953 attackerade arméns soldater och specialstyrkor Teherans universitet och arresterade och skadade hundratals studenter för att kväsa studentprotesterna mot shahens diktatur och för frihet. Under denna attack dödades tre studenter från Teheranuniversitetets tekniska fakultet. Sedan dess har den 7 december förklarats som studentdagen, som har en särskild betydelse i Irans nutidshistoria, då iranska universitet har varit skådeplats för studentprotester.  

Den 7 december 2022 är studentdagen och en symbolisk dag för det iranska folket mot shahens diktatur och religiösa tyranni. 

Enligt rapporter har 124 av 141 offentliga universitet i 31 provinser i Iran deltagit i demonstrationer och protester. 

Sedan början av upproret har mullornas regim på alla sätt försökt förhindra fortsatta protester på universiteten och på olika sätt, bland annat genom att arrestera, slå, stänga av och utvisa manliga och kvinnliga studenter, särskilt de som var mer aktiva, försökt undertrycka protesterna på universiteten. Flera tusen studenter har hittills arresterats, skadats eller stängts av. Vissa universitetsprofessorer som följde med studenterna i protesterna har avvisats eller suspenderats. 

Den 2 oktober omringade säkerhetsstyrkorna tillsammans med ett stort antal civilklädda Sharif University of Technology, som är Irans mest framstående tekniska universitet. Ett okänt antal studenter skadades eller greps och fördes till okända platser. Nyheten om attacken mot Sharif-universitetet spreds över hela Iran och ett stort antal invånare i Teheran begav sig till Sharif-universitetet för att hjälpa studenterna. Gatorna runt universitetet fylldes av människor som skanderade slagord mot regimen och drabbade samman med de agenter som hade omringat universitetet. Men trots allt detta förtryck har protester, strejker och sittstrejker fortsatt vid iranska universitet.

Enligt uppgifter från iranska oppositionella har följande hänt:

  • Av nästan 10 000 studenter vid Sharif University of Technology i Teheran har mer än 300 arresterats och 401 avstängts och får inte komma in på universitetet, vilket sammanlagt är cirka sju procent av studenterna vid detta universitet. 
  • Vid Isfahan University of Technology, som har 9 000 studenter, har minst 140 studenter arresterats. 
  • Minst 150 studenter har arresterats vid National University (Beheshti) i Teheran. 
  • Minst 15 studenter har skadats vid universitetet i Urmia. 

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.