Human Rights Watch: Kenneth Roth slutar som chef


HRW gjorde tidigt en omfattande utredning om de ryska övergreppen i Butja, Ukraina.

I nästan tre årtionden har Kenneth Roth lett Human Rights Watchs arbete. Under hans ledning har HRW blivit en stor människorättsorganisation med globalt inflytande. Nu slutar han.

Under Roths ledning växte Human Rights Watch från 60 anställda med en budget på sju miljoner dollar till 552 personer med verksamhet i mer än 100 länder och en budget på nästan 100 miljoner dollar. 1997 fick Human Rights Watch Nobels fredspris för sina insatser för att förbjuda antipersonella landminor vilka kulminerade i en internationell konvention. HRW spelade en avgörande roll i inrättandet av Internationella brottmålsdomstolen och i förbjudandet av klustervapen och barnsoldater. 

Testa en prenumeration! Du har två veckor på dig att bestämma dig! https://globalbar.se/produkt/prenumeration-2/

– Kens orädda passion för rättvisa, hans mod och medkänsla för offren för brott mot de mänskliga rättigheterna var inte bara hans arbete utan också en personlig övertygelse för honom, säger Fatou Bensouda, tidigare chefsåklagare vid Internationella brottmålsdomstolen. 

Roth skapade särskilda arbetslag för att tillgodose behoven hos marginaliserade grupper som HBTQI-personer, flyktingar, människor med funktionshinder och äldre personer. Roth inrättade kontor i Bryssel, London, Paris, Berlin, Stockholm, Tokyo, Sao Paulo, Johannesburg och Sydney. Under de senaste åren har han varit särskilt angelägen om att ta upp grymheterna under kriget i Syrien och den kinesiska regeringens förtryck i Xinjiang. Roth har skrivit mycket om en rad olika människorättsfrågor. Förutom att skriva inledningen till World Report sedan 1990 har han publicerat mer än 300 artiklar, bland annat i New York Times, Washington Post, The Guardian, The New York Review of Books, Foreign Policy och Foreign Affairs.

Medans HRW letar efter en ny programdirektör är Sari Bashi programchef, vilket är en lägre tjänst. Bashi, som är utbildad jurist, var med och grundade och ledde Gisha, en organisation som arbetar för rörelsefrihet för palestinier i Gaza. Mellan 2015 och 2018 var hon chef för Israel-Palestina för HRW och återvände till organisationen förra året som särskild rådgivare. Hon är israel och gift med en palestinier som hon har två barn tillsammans med. Barnen har delvis vuxit upp i Ramallah, något hon beskriver i boken Maqluba: Upside-Down Love. Tirana Hassan, idag en av två Deputy Executive Director på HRW, kliver in som tillförordnad chef för HRW när Ken slutar.

Tomas Nordberg

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.