Sverigevän ny chef för USAs biståndsmyndighet


Samantha Powers. Foto: Wikipedia (cc)

Den tidigare FN-ambassadören och journalisten Samantha Power har nominerats av Biden till chef för USAs biståndsmyndighet USAID. Hon har en lång akademisk karriär och blev den första person som fick den Harvard-professur som 2006 skapades i Anna Lindhs namn. 

USA:s bistånd har fört en minst sagt tynande tillvaro under Trumps år vid makten och många samarbeten, som det med Sida, har avslutats eller taktfullt lagts på is. Inom USAs utrikesdepartement har många samtidigt valt att lämna, vilket kraftigt försvagat USA ställning på biståndsområdet.

Men nu kommer säkert många andra givare att vara sugna på att samarbeta med USA för att få en del av strålglansen kring Biden/Harris. Och till detta bidrar utan tvekan också utnämningen av Samantha Power till chef för USAs biståndsmyndighet.

I samband med nomineringen av Samantha Power sa Biden bland annat:

“Samantha Power is a world-renowned voice of conscience and moral clarity — challenging and rallying the international community to stand up for the dignity and humanity of all people,” Biden said in a statement, adding that “her expertise and perspective will be essential as our country reasserts its role as a leader on the world stage.”

Med i stunden 261 000 följare på Twitter är Samantha Power redan en mäktig person på sociala medier. Hon är tidigare Balkan-korrespondent och 2003 fick hon det prestigefyllda Pulitzer-priset för sin bok A problem from hell, America and the age of genocide. 

En central fråga som hon formulerar i boken och som onekligen känns aktuell är denna:
Why do American leaders who vow ”never again” repeatedly fail to marshal the will and the might to stop genocide? 

I en längre artikel i Foreign Affairs, publicerad och skriven före hennes nominering, lyfter Samantha Power bland annat fram maktmissbruk och korruption som centrala frågor och hon nämner sanningskommissionen CICIG i Guatemala som exempel på stöd som varit viktigt under Obama-eran. Vi kan sannolikt därför förvänta oss mer stöd när det gäller denna typ av frågor i Centralamerika, inte minst då situationen vad gäller mänskliga rättigheter och laglöshet bara blir allt värre i det som kallas den norra triangeln och från vilken karavaner av människor nu på nytt försöker ta sig till USA via Mexiko.

Många inom biståndet positiva
Många inom bistånd och politik är positiva till utnämningen som kommer att kunna ge USAID en chef med hög internationell profil, även om en del konstaterar att hon saknar erfarenhet av att leda den typ av trög byråkrati som en biståndsmyndighet trots allt är. En stor förändring jämfört med tidigare presidentämbeten är att biståndsbossen också blir medlem av USAs mäktiga National Security Council, något som definitivt kommer att ge USAID en större tyngd inom USA:s internationella relationer i stort.

En som är glad över utnämningen är Sida-chefen Carin Jämtin:

Ett av Trumps sista utrikespolitiska beslut var att terrorklassa huthirebellerna i Jemen, något som många inom biståndsbranschen befarar kommer att leda till att hungerkatastrofen förvärras. Frågan är om Jemen kanske också blir en av Samantha Powers första frågor. En annan svår fråga är Afghanistan där USA kraftigt skurit ned sina styrkor. 

Ytterligare en viktig fråga är den negativa utvecklingen när det gäller demokrati och mänskliga rättigheter i Östafrika. I Uganda har USAs ambassadör uttalat sitt kraftfulla fördömande av valprocessen och i dagarna hindrades hon från att besöka den isolerade oppositionskandidaten Bobi Wine. 

Många hoppas på ett USA som står upp för demokrati och mänskliga rättigheter i världen. Det återstår att se om det också blir så i verkligheten.

David Isaksson

Fakta:

Samatha Power började som krigskorrespondent och bevakade krigen på Balkan innan hon övergick till en akademisk karriär. Hon var med och grundad Carr Center for Human Rights Policy at the Harvard Kennedy School och blev dess första chef. Där blev hon senare den första Anna Lindh Professor of Practice of Global Leadership and Public Policy. Hon var 2008 rådgivare till Obama och USA:s FN-ambassadör under Obama 2013-2017. Hon har nyligen kommit ut med sina memoarer The Education of an Idealist: A Memoir.

Samantha Power måste godkännas av senaten innan hon formellt utses.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.