Global Podd 125. Georgien och Moldavien – Generation Z kämpar för Europa!


Protester i Georgien. Foto: Ana Gabunia.

I Georgien försöker de styrande driva landet allt närmare Ryssland. I Moldavien betalar en oligark fattigpensionärer för att protestera mot EU-närmandet. Mot maktens män står den unga generationen i Moldavien och Georgien – Generation Z vill tillhöra Europa! Hör mer om de ungas kamp för en framtid i Europa.

När de styrande i Georgien försökte införa en lag om utländska agenter likt den i Ryssland exploderade protesterna. Efter flera dagar av demonstrationer tvingades de styrande den 10 mars att dra tillbaka lagen (som egentligen var två olika).

De unga i Georgien vill få slut på krypandet för Ryssland: 

– Georgien är en del av Europa! säger Ana som är 18 år och som själv utsattes för polisens våld.

Även Moldavien skakas av demonstrationer, men av ett helt annat slag. I Moldavien betalar ryska intressen fattigpensionärer för att ge sig ut på gatan – mot regeringen och mot EU.

Vilka skillnader och likheter finns det mellan de två länderna? Vad betyder EU för de unga i Georgien och Moldavien? Hur ser det ryska propagandakriget ut – och vad krävs för att de båda länderna ska bli medlemmar i EU?

Lyssna på:

  • Ana Gabunia, ung aktivist som deltog i protesterna i Georgien i början av mars.
  • Levani Laganashvili, redaktör på Knews i Telavi, Georgien.
  • Alina Girnet, journalist på Diez i Chisinau, Moldavien.

Programledare: David Isaksson.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.