Hej Paul, hur känns det nu när alla pratar om Ukraina?


Paul Frigyes. Foto: Frankie Fouganthin/Wikipedia CC.

Paul Frigyes är författare till boken På drift i Ukraina (SILC förlag) som vi tidigare publicerat ett utdrag ur här. Under lång tid var det knappast någon som brydde sig om Ukraina. Idag är mediebevakningen massiv.

Du har ju under lång tid kämpat för att fler ska uppmärksamma Ukraina. Hur känns det nu när landet kommit så extremt mycket i centrum?

– Bra, på så sätt att det är välförtjänt att landet blir synligt. Men tragiskt att det har blivit en fotbollsmatch mellan stormakterna där Ukraina är fotbollen. Så har landet ofta behandlats av stormakterna, inklusive Karl XII. När jag började skriva boken hade jag en stark känsla av att det stora landet stod inför en andra födelse, så att säga, och därför måste bli mer synligt.

”Vi är mitt mellan galenskap och något som kan bli riktigt bra!” sa en av de du intervjuade i din bok. Hur skulle du vilja beskriva Ukraina idag?

– Ett land som sedan 1991 varit nyfött och på väg att hitta en plats och sina konturer. Men som genom Putins maktgalenskap nu verkligen får en tydligare, sammanhållenidentitet. Jag tror att den omtalade tankefiguren om två Ukraina – ett europeiskt och ett ryskt – håller på att bli överspelad. Ukraina uppstår nu.

En sak jag noterat under mina besök i landet är att det saknas en stark chauvinistisk identitet, håller du med om det? Eller har detta nu förändrats?

– Chauvinism saknas i så måtto att man inte ser ner på andra grannländer, men sen är ju landet otroligt spretigt. Det har också tydliga inslag av brunfläckig nationalism, där ultranationalisten Stepan Bandera står på statyer lite varstans, och sedan finns en brutal rysschauvinism. Det är därför det har varit så mycket öppna slagsmål i parlamentet. 

Har du någon favoritplats i Ukraina?
– Jag gillar Lviv, för att det är en härligt blomstrande europeisk kulturstad, och billig dessutom. Som en rik fasters välmöblerade paradlägenhet men bubblande av partykänsla.

Souvenirshop i Lviv. Foto: David Isaksson.

Och så den fråga som är oundviklig att ställa. Blir det en stor, rysk invasion, eller vad tror du händer nu efter det ryska ”erkännandet” av ”utbrytarrepublikerna” Donetsk och Luhansk?

– Med risk för att få fel så tror jag inte det. Ingen omfattande invasion. Ryssland kan inte varaktigt ockupera ett land som nu har blivit gedigen fiendemark. Putin kan inte skapa ett nytt Afghanistan, det skulle knäcka hans makt, och han har läst sin Sun Tzu. Men kriget som pågått sedan 2014 kan öka, och Ryssland kan införliva Donbass, kanske till och med kapa nya områden runt Mariupol. Eventuellt snabba, attacker i norr och öst för att visa styrka och se till att Ukraina hålls svagt och sårbart. Och framför allt kommer cyberattacker och informationskrig att intensifieras och bli varaktiga. Men Ukraina som själ och nation har gått förlorad för Ryssland.  

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.