Vi måste orka ta in resten av världen


Det är just nu svårt att tänka på annat än det som händer i Ukraina och de konsekvenser det kan få för hela världen. Det gäller också för min del: jag uppdaterar nyhetsflödet så gott som varje minut, kollar efter meddelanden från vänner i Kyiv, känner dåligt samvete för att jag inte gör mer i min bekväma tillvaro – och förmår inte fokusera på så mycket annat, skriver David Isaksson.

Detta är en ledartext. De åsikter som framförs är författarens egna.

En fråga som inställer sig är om vi – återigen – varit för naiva i vår syn på brutala regimer, i detta fall Ryssland. Jag ställde den frågan till biståndsministern. Här kan du höra henne svar. Nu ökar det svenska biståndet till Ukraina samtidigt som världen står inför det kanske värsta året på mycket, mycket länge när det gäller humanitära katastrofer.

Men alla tänker inte som vi. Varför är viktigt att förstå. Därför är det Malena Liedholm Ndounou skriver om varför människor i Västafrika hyllar Putin en viktig läsning.

Och även om Ukraina är extremt viktigt – inte bara för oss som är grannar med Ryssland – så måste vi orka ta in också andra delar av världen. Inte minst därför att totalitära krafter runt om i världen säkerligen kommer att passa på att agera nu när uppmärksamheten är riktad åt ett annat håll. Det är bland annat av det skälet som vi den andra mars ordnar ett Global Bar-samtal kring Kina och Tibet. Det är också därför vi fortsätter att publicera artiklar också om helt andra ämnen, som till exempel dagens debattartikel om biståndet.

Ukraina må vara okänt för de flesta i till exempel Afrika, men Rysslands roll är viktig, något som inte minst visats i utvecklingen i det västafrikanska landet Mali där den ryska Wagner-styrkan ser ut att ersätta de franska soldaterna, något vi tidigare skrivit om bland annat här. Och i Latinamerika sluter förstås Venezuela, Nicaragua och Kuba helhjärtat upp bakom Putin, medan beskedet från Brasilien är minst sagt motsägelsefullt med en vicepresident som säger en sak och Bolsonaro som säger något annat. 

Rätten till frihet och att fritt kunna uttrycka sina åsikter driver människor i hela världen som tar stora risker när de tar strid för rättigheter som borde vara självklara. Det gäller inte minst journalister, bloggare och andra i länder som Tanzania där makthavarna utövat ett brutalt förtryck mot de som försöker höja rösten.

I ett samarbete med bloggare och medieaktivister i Zambia och Tanzania har vi diskuterat och arbetat för en ökad yttrandefrihet i projektet Expanding the Space. Två specialpoddar kring detta är producerade. Det första avsnittet släpps nu i dagarna – så håll utkik!

Slutligen. Vi har som du kanske sett infört en modell för prenumeration/medlemskap. Gensvaret har så här långt varit stort och det känns väldigt roligt. Som medlem får du tillgång till våra livs levande samtal samt artiklar och poddinslag som kommer att vara låsta. Men framför allt så bidrar du till att vi kan göra ännu mer journalistik om det som annars sällan kommer fram i svenska medier.

David Isaksson
Chefredaktör

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.