Sverige ökar stödet till Ukraina


Matilda Ernkrans, biståndsminister. Foto: David Isaksson.

Sverige ger ytterligare 20 miljoner kronor till internationella Röda korskommittén ICRC för att möte de humanitära behoven i Ukraina. Förutom detta tidigareläggs ett stöd på 50 miljoner kronor till UNHCR. Det sa biståndsminister Matilda Ernkrans på en presskonferens den 27:e februari.

Sverige är en av de största bilaterala givarna till Ukraina med ca 260 miljoner kronor om året. och just nu pågår omläggningen av det ”vanliga” biståndet till landet. Med dagens beslut har det den senaste veckan avsatts ytterligare 70 miljoner kronor till Ukraina, 30 miljoner från Sida och tidigare 20 miljoner via UD.

– Jag besökte Ukraina för två veckor sedan och en stund som denna tänker jag på alla vars liv nu är hotade. Ryssland är ensamt ansvarig för det som nu händer och det lidande som nu följer, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

En fråga som fått stort utrymme de senaste dagarna har varit det svenska biståndet till Ryssland på ca 80 miljoner kronor om året, av vilket en liten del går till samarbete med staten, däribland till ryska universitet. Matilda Ernkrans meddelade att detta stöd nu helt kommer att avbrytas.

Svenska organisationer som Östgruppen har i flera sammanhang krävt att det svenska stödet till oberoende organisationer snarare skulle öka, även om det inte kan finansieras med biståndsmedel. 

– Vi tänker fortsätta stödja civilsamhället, förklarade biståndsministern, men några ytterliga pengar kunde hon inte utlova.

Inte heller hade regeringen något besked om man kommer att tillåta svensk vapenexport till Ukraina, något som många i Ukraina efterfrågar.

Följ hela vår Ukrainabevakning här

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.