Domstol ger urfolk i Guatemala rätt


Radiostationen la voz Nahuala i Guatemala. Foto: David Isaksson.

Den interamerikanska domstolen har i en unik dom slagit fast att Guatemalas stat brutit mot ursprungsfolkens rätt att uttrycka sig fritt när man hindrat deras radiostationer från att sända fritt.

Av Guatemalas befolkning tillhör ungefär sextio procent landets urfolk, mayabefolkningen, som också utgör landets fattigaste grupper. Skillnaden är också stor mellan olika befolkningsgrupper och totalt talas det 28 olika maya-språk i Guatemala.

Enligt det fredsavtal som 1996 tecknades i Guatemala tillförsäkrades landets ursprungsbefolkning rätten till fria demokratiska rättigheter, inklusive yttrandefrihet och tillgången till kanaler för att kunna nå ut till människor genom bland annat radionätet.

Trots detta så har de flesta radiostationer som drivs av Guatemalas mayabefolkning förvägrats den legala rätten att sända radio. Istället har de agerat i en gråzon utan lagliga tillstånd, vilket gjort att radiostationerna ofta stängts ned eller hindrats från att sända.

I domstolsfallet som drivits av flera organisationer har radiostationerna hävdat att de diskriminerats i fördelningen av radiofrekvenser och att de, som ofta tillhör landets fattigaste och mest marginaliserade grupper, utsatts för en omfattande

diskriminering.

– Det här en oerhört viktig nyhet och ett resultat av en gemensam kamp som vi fört tillsammans med internationella organisationer. Beslutet kommer att få betydelse, inte bara för oss i Guatemala, utan för ursprungsfolk i hela Latinamerika, säger Anselmo Xunic Cabrera från stationen Radio Ixchel i en kommentar.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.