Dollarmiljardärerna allt fler under pandemin


Dollartecknet ritat på en sandstrand Foto: Unsplash

Snabba börsintroduktioner, stigande kryptovalutor och skyhöga aktiekurser har skapat många nya dollarmiljardärer under pandemiåret 2021. Nu finns det 2755 dollarmiljardärer i världen varav 660 tillkom under 2021. Bara 18 länder har dollarmiljardärer under 40 och Sverige är ett av dem. 

En av svenskarna är 38-årige Spotify-grundaren Daniel Ek som är god för fyra miljarder dollar enligt Forbes, yngst är 36-årige Tom Persson.

Av miljardärerna var 493 ”nya”, inklusive 210 från Kina och Hongkong. 250 personer som tidigare var dollarmiljardärer, men som förlorat sin ”status” återfick den under 2021. Och 86 procent av alla dessa extremt rika personer är rikare än för ett år sedan – i en del fall tack vare covid-vaccinet. Sammanlagt är dessa miljardärer värda 13,1 biljoner dollar, en ökning från 8 biljoner dollar 2020. USA har fortfarande flest, med 724, följt av Kina (inklusive Hongkong och Macao) med 698.

En ny miljardär har skapats var 26:e timme under pandemin, vilket fördjupar världens orättvisa förmögenhetsfördelning. Världens tio rikaste personer mer än fördubblade sina förmögenheter till 1,5 biljoner dollar under pandemin, samtidigt som fattigdomen steg kraftigt.

Oxfam presenterade nyligen en rapport kallad Inequality Kills där man lyfter fram den enorma orättvisorna i världen. 

– En grupp på 252 män har större rikedomar än en miljard kvinnor och flickor i Afrika, Latinamerika och Karibien tillsammans, säger Gabriela Bucher, chef för Oxfam i en kommentar.

Siffror från Världsbanken visar samtidigt att 163 miljoner fler människor har hamnat under fattigdomsgränsen, alltmedan de superrika gynnas av de stimulansåtgärder som regeringar runt om i världen har vidtagit för att mildra effekterna av viruset.

Redaktionen

Läs också

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.