Covid-vaccinet har gjort dem till dollarmiljardärer


Covid har gjort Modernas grundare till dollarmiljardärer. Foto: Ian Hutchinson/Unsplash.

Covid-vaccinet har gjort ett litet antal personer till miljardärer i dollar. Deras nya förmögenheter skulle mer än väl räcka till för att vaccinera alla människor i världens låginomstländer. Det avslöjar People Vaccine Alliance.

Enligt nätverket People Vaccine Alliance där bland annat Oxfam ingår, har nio personer inom läkemedelsindustrin blivit dollarmiljardärer tack vare covid-vaccinet. Uppgifterna om deras förmögenheter har hämtats från den lista som tidningen Forbes regelbundet uppdaterar. 

Tillsammans har de nya miljardärerna en samlad förmögenhet på 19,3 miljarder dollar, pengar som mer än väl skulle räcka för att vaccinera alla människor i världens låginkomstländer. Trots detta har dessa länder där tio procent av jordens befolkning lever, än så länge bara fått ta emot 0,2 procent av de samlade vaccinresurseran, enligt People Vaccine Alliance.

– Vaccinframställningen har finansierat av offentliga medel och borde därför först och främst vara en gemensam egendom (global public good) och inte ett sätt för några att göra privata vinster. Därför måste vi snarast få slut på dessa monopol över vacicnet så att vi kan skala upp produktionen, få ned priserna och vaccinera världen, säger Anna Marriott, chef för hälsofrågor på Oxfam.

Flera länder, bland annat Indien och Sydafrika, har krävt att vaccinet ska göra tillgängligt, fritt från patent för att fler ska kunna vaccineras. Nyligen har också USA:s president Biden anslutit sig till den linjen.

De nio nya vaccinmiljardärerna är:

  1. Stéphane Bancel, VD Moderna (4,3 miljarder).
  2. Ugur Sahin, VD och medgrundare av  BioNTech (4 miljarder)
  3. Timothy Springer, an immunolog och investerare i Moderna (2,2 miljarder).
  4. Noubar Afeyan, Ordförande Moderna (1,9 miljarder).
  5. Juan Lopez-Belmonte, ordförande ROVI, ett företag som har avtal om att producera och förpacka Modernas vaccin (1,8 miljarder).
  6. Robert Langer, forskare och en av de första investerarna i Moderna (1,6 miljarder).
  7. Zhu Tao, medgrundare och forskningschef på CanSino Biologics (1,3 miljarder).
  8. Qiu Dongxu, medgrundare och vice ordförande på CanSino Biologics (worth $1,2).
  9. Mao Huihua, medgrundare och vice ordförande på CanSino Biologics (1 miljard).

Läs mer om People Vaccine Alliance här 

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.