COVAX-vaccin i hundra länder


Två kvinnor med munskydd håller uppe en skylt med COVAX.
COVAX-programmet. Foto: GAVI

Det globala vaccinationsprogrammet COVAX som säkerställer att befolkningsgrupper i låg- och medelinkomstländer har tillgång till ett vaccin mot covid-19 har nu nått till ett hundra länder och territorier.

Det hundrade landet blev den lilla östaten St Lucia I Karibien, 42 dagar efter att Ghana som första land tagit emot vaccin inom ramen för COVAX. Hittills har 38 miljoner doser distribuerats, vilket bara är en bråkdel av det som behövs. Totalt räknar man med att COVAX skulle behöva distribuera två miljarder doser. Den 11 mars nådde programmet Guatemala som hittills fått 81 000 doser.
– Av den totalt mängden vaccin så här långt har bara två procent nått den afrikanska kontinenten, säger Världshälsoorganisationen WHO:s Afrika-chef Matshidiso Moeti.

I februari beslutade Sverige att Sverige ge ytterligare 100 miljoner kronor till COVAX-programmet. Detta innebär att Sverige fördubblar sitt bidrag till vaccin-insatsen. Programmet i stort har dock försenats sedan Indien till följd av de stora nya utbrotten i landet minskat sin export av vaccin.

COVAX-programmet leds av flera aktörer som arbetar med hälso- och vaccionationsfrågor i världen, däribland vaccinalliansen GAVI, WHO och UNICEF. Målet är att garantera en rättvis tillgång på vaccin till alla världens länder.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.