COVAX-vaccin i hundra länder


Två kvinnor med munskydd håller uppe en skylt med COVAX.
COVAX-programmet. Foto: GAVI

Det globala vaccinationsprogrammet COVAX som säkerställer att befolkningsgrupper i låg- och medelinkomstländer har tillgång till ett vaccin mot covid-19 har nu nått till ett hundra länder och territorier.

Det hundrade landet blev den lilla östaten St Lucia I Karibien, 42 dagar efter att Ghana som första land tagit emot vaccin inom ramen för COVAX. Hittills har 38 miljoner doser distribuerats, vilket bara är en bråkdel av det som behövs. Totalt räknar man med att COVAX skulle behöva distribuera två miljarder doser. Den 11 mars nådde programmet Guatemala som hittills fått 81 000 doser.
– Av den totalt mängden vaccin så här långt har bara två procent nått den afrikanska kontinenten, säger Världshälsoorganisationen WHO:s Afrika-chef Matshidiso Moeti.

I februari beslutade Sverige att Sverige ge ytterligare 100 miljoner kronor till COVAX-programmet. Detta innebär att Sverige fördubblar sitt bidrag till vaccin-insatsen. Programmet i stort har dock försenats sedan Indien till följd av de stora nya utbrotten i landet minskat sin export av vaccin.

COVAX-programmet leds av flera aktörer som arbetar med hälso- och vaccionationsfrågor i världen, däribland vaccinalliansen GAVI, WHO och UNICEF. Målet är att garantera en rättvis tillgång på vaccin till alla världens länder.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.