Covid-vaccineringen: USA måste göra mer


En person i Indonesien får covid-vaccin
Covid-vaccinering i Indonesien. Foto Fadil Fauzi/Unsplash

USA och Europa måste göra mer för att hjälpa de länder som ligger efter i vaccineringen. Dessutom måste läkemedelsbolagen släppa på patent och göra vaccinet tillgängligt för fler länder att tillverka. Det menar forskare och organisationer. Kommer västvärlden att lyssna?

Med över 130 miljoner amerikaner – mer än hälften av alla vuxna – som fått en vaccindos mot COVID-19 ökar nu trycket på Biden administrationen att främja en rättvis vaccindistribution i världen.

USA har lovat pengar till den globala vaccineringsinsatsen, men har hittills inte gått med på krav att donera överskottsdoser eller dela vaccinteknologi. I juli kan landet ha ett överskott på 300 hundra miljoner doser vaccin, enligt en rapport från Duke Global Health Innovation Center – samtidigt som många utvecklingsländer förmodligen får vänta flera år på att vaccinera majoriteten av deras befolkning. I Indien är situationen idag allt mer akut. Kommer Biden-administrationen att aktivt arbeta för att förbättra tillgången till covid-vaccin globalt?
– Det korta svaret är: Ja det borde ske nu omedelbart, säger Ruth Faden, bioetiker och vaccinpolitiksexpert på Johns Hopkins University.
– Den svårare frågan är hur. Det är den som gör saker och ting mer komplexa, fortsätter hon.

USA måste investera mer
Det enklaste sättet för USA skulle vara att investera mer pengar i den globala vaccineringsinsatsen, menar Ruth Faden. I februari lovade Biden-administrationen att ge fyra miljarder dollar till COVAX, ett globalt system från Världshälsoorganisationen för att distribuera coronavirusvacciner till låg- och medelinkomstländer. Det är mer än något annat land. USA har redan distribuerat två miljarder dollar av dessa medel, men väntar på att andra länder ska uppfylla sina löften, innan de delar ut pengar för det andra halvåret.

Men även om COVAX finansierades fullt ut i år skulle det innebära att endast en fjärdedel av befolkningen i världens 92 fattigaste länder kan vaccineras.
– Jag vet att många länder ber om att USA ska göra mer, vissa med växande desperation på grund av smittspridningen och påfrestningarna på samhället, sade USA:s utrikesminister Anthony Blinkin vid en virtuell insamling för COVAX i mitten av april.
Blinkin erkände också att det finns ett ökat tryck på USA att hjälpa till:
– Vi hör er. Och jag lovar att vi rör oss framåt så fort som möjligt, förklarade han.

Frågan är om det räcker. Internationella hjälporganisationer har uppmanat Biden-administrationen att lätta på internationell licensrätt till coronavirusvacciner så att andra länder har möjlighet att producera kopior av vacciner. Nyligen publicerade Oxfam International ett brev undertecknat av mer än 100 tidigare statschefer och nobelpristagare, där man uppmanade administrationen att agera.

Arthur Caplan, chef för avdelningen för medicinsk etik vid New York Universitys Grossman School of Medicine, hör till de som menar att patenten måste släppas.
– Jag skulle ge bort dem omedelbart. Det finns ingen anledning i en pandemi att försöka försvara immateriella rättigheter med tanke på andra länders behov, säger Arthur Caplan.
– Kanske är vissa företag nervösa om de delar, men jag tror att vi kommer tillbaka med beställningar av booster-doser, det finns gott om andra sätt för dem att tjäna pengar, fortsätter han.

Andra experter hävdar att det är onödigt att bryta vaccinmonopol med ett tillfälligt undantag från Världshandelsorganisationens regler för immateriella rättigheter.

Europa behöver bidra mer
Samtidigt ökar trycket från hjälporganisationer och internationella ledare på rika länder för att de redan nu ska dela med sig av sitt vaccinöverskott. Ett brev, utformat med stöd tankesmedjan Center for Strategic and International Studies i Washington, uppmanar USA att donera tio procent av sina sparade doser över sommaren och att stöta med upp till 50 procent i slutet av året. Frankrikes president Emmanuel Macron uppmanade i februari också USA och Europa att donera fem procent av sina leveranser till den globala insatsen.

En del folkhälsoexperter som Arthur Caplan, manar dock USA till försiktighet i nuläget:
– Vi bör börja tänka på att dela vacciner med Michigan innan vi börjar dela med Mauritius, menar han.

Just Michigan står inför den värsta virussmittan i USA, men har inte lyckats övertala den federala regeringen att ge delstaten extra doser. Moraliskt är det rätt att försöka hjälpa din stad, ditt samhälle, dina grannar, ditt land innan du vänder dig till andra, anser Arthur Caplan och fortsätter: 
– När sjukhusvistelser har stabiliserats och flockimmuniteten inträder, när ungefär 70 till 90 procent av en befolkning är resistent mot viruset, då kan USA starta ett seriöst delningsprogram med resten av världen.

Alternativt uppmanar vissa experter Biden-administrationen att ”låna” vacciner till andra länder, vilket USA redan har gjort till sina grannar Mexiko och Kanada. I mars gav USA ungefär fyra miljoner doser av AstraZeneca-vaccinet till Mexiko och Kanada. Vaccinerna gavs under en överenskommelse där USA förväntar sig att man betalar tillbaka med doser i utbyte senare i år.
– Det minskar faktiskt inte vårt totala utbud, det är mer en tidsfråga, säger Krishna Udayakumar, grundande chef för Duke Global Health Innovation Center.

Timing är nyckeln, menar Krishna Udayakumar, eftersom viruset fortsätter att mutera och nya varianter dyker upp:
– Ett globalt samarbete är det enda sättet att vända pandemin. Utan det kan inte vår egen hälsa och våra egna liv skyddas, konstaterar Krishna Udayakumar.

Matthew Lavietes
Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: Maria Thulin.

  

 

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.