USA: FARC inte längre terrorister


FARC:s officiella flagga.

USA:s utrikesdepartement meddelade i veckan att den colombianska vänstergerillan FARC inte längre klassificeras som en terrororganisation. Beslutet kommer nästan på femårsdagen av undertecknandet av fredsavtalet i Colombia.

Det har gått fem år sedan FARC och regeringen i Colombia slöt ett fredsavtal, men vägen sedan dess har varit allt annat än enkel och under 2021 har våldet återigen ökat. Fredsöverenskommelsen mellan regeringen och FARC-gerillan som slöts 2016 innebar stora förhoppningar, särskilt bland de grupper som drabbats hårdast av allt det här våldet. Men tyvärr så har inte de förhoppningar som vi hade på fredsavtalet infriats, menar Luz Marina:
– Vi har inte fått någon verklig fred. Tvärtom så har den militära konflikten bara tagit en ny form med nya beväpnade grupper som försöker ta kontroll över våra områden. De fortsätter att sprida terror och ungdomar rekryteras för att kämpa för olika grupper, ungdomar strider mot varandra medan de som står bakom konflikten står bredvid och tittar på. Det är helt makabert! säger Luz Marina Becerra Panesso som i år får priset för årets människorättskämpe i Colombia av Diakonia och Act Svenska kyrkan och som medverkar i avsnitt 87 av Global Podd.

Den årliga rapporten från Kroc-institutet konstaterar att uppfyllandet av fredsavtalets olika delar planat ut sedan 2018 och betydande utmaningar återstår i relation till alla punkter i fredsavtalet, vilket ytterligare försvårats av COVID-19.  

FARC, som under kriget svarat för ett stort antal kidnappningar, var under många år en minst sagt kontroversiell organisation som också hade band till Sverige. 2013 avslöjade Aftonbladet att SÄPO spionerat på Vänsterpartiets riksdagsledamot Jens Holm på grund av hans kontakter med FARC.

Att FARC avförs från terrorlistan innebär att USA:s bistånd och andra organisationer från USA kan arbeta med demobiliseringen av FARC-medlemmar och utvecklandet av alternativa projekt för de tidigare gerillamedlemmarnas försörjning. Till andra organisationer som många menar borde bli avförda från listan hör Hamas och talibanerna, då det varken går att arbeta i Gaza eller i Afghanistan utan att ha kontakt med respektive organisation.

David Isaksson

Hör mer om Colombia i Global Podd

Läs också

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.