Colombia: Människorättspris till afrocolombiansk aktivist


Luz Marina Becerra Panesso. Från prisutdelningen.

För tionde året i rad prisas människorättskämpar i Colombia. I år går priset – som delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan – till den afrocolombianska aktivisten Luz Marina Becerra Panesso för hennes insatser för de många afrocolombianer som tvingats bli flyktingar i sitt eget land.

”Luz Marina Becerra Panesso har under många år kämpat för de människor, framför allt kvinnor, inom den afrocolombianska befolkningen som drabbats av de våldsamma konflikterna i landet och tvingats bli internflyktingar. Hon har arbetat för att stärka kvinnors egenmakt och stött arbetet med att bilda lokala grupper i de ofta fattiga storstadsområden dit kvinnorna och deras familjer tvingats fly”. Ungefär så lyder motiveringen i översättning.

– Det här är ett viktigt stöd till alla som kämpar för mänskliga rättigheter i Colombia, som kämpar för att bygga ett land i fred och utan våld, ett land som skapar möjligheter för alla. Jag vill också tacka alla våra förfäder som kämpat för oss och som vi lärt av och vars kamp vi för vidare för att skapa ett land i fred, med social rättvisa för alla och där nästa generation kan leva utan rädsla, leva och drömma och inte behöva tvingas in i någon av de grupper som står bakom våldet, sa Luz Marina Becerra Panesso i sitt tal i samband med prisutdelningen. 

Priset för Årets kollektiva insats delas mellan två organisationer: Consejo Comunitario Mayor del Río Anchicayá är en lokal organisation i kommunen Buenaventura i regionen Valle del Cauca som arbetar för att skydda miljön och områdets naturresurser liksom den etniska och kulturella identiteten hos människorna i samhället. Bland annat så lyckades byorganisationen vinna en juridisk tvist mot det företag som i samband med bygget av ett vattenkraftverk bidragit till en lokal miljökatastrof.

Den andra pristagaren är nätverket Campaña Defender la Libertad: Asunto de Todas, som sedan 2012 fördömt och uppmärksammat godtyckliga arresteringar och förföljelse av människor som genomfört protester i landet. Nätverket är aktivt i arbetet med att kartlägga och dokumentera det övervåld som drabbat många under den senaste proteströrelsen i Colombia.

Det tredje priset ”Ett helt liv” går till en person som under minst trettio år arbetat för att stärka de mänskliga rättigheterna i Colombia. I år går priset till Aida Marina Quilcué Vivas, ledare för de indianska folkens rörelse i Cuaca-regionen, Consejo Regional Indígena del Cauca (CRIC), som under mer än trettio år försvaret den indianska befolkningens rättigheter, kultur och skydd av sin egen mark.

Det som utmärker priset är att det går just till människor som dagligen arbetar till skydd för de mänskliga rättigheterna, långt från de bekväma kontoren i huvudstaden Bogotá. Många av pristagarna – som i fallet detta år – är också kvinnor som drabbats av den militära konflikten i landet som långtifrån upphört trots att ett fredsavtal slutits mellan regeringen och FARC-gerillan.

Priset får varje år stor uppmärksamhet i Colombia och flera tidningar har skrivit inför utdelningen. Men kan denna typ av pris ändra något i praktiken?

– Ja, absolut, svarar Verdiana Garcia på Act Svenska kyrkan.
– Att få priset inger dem själv och deras lokala samhällen hopp och motivation att fortsätta berätta om de kränkningar av de mänskliga rättigheter som sker i Colombia. Priset bidrar också till att skapa nya nätverk och nya allianser på internationell nivå som ger dem mod – mer mod – för det är modigt att försvara mänskliga rättigheter i ett land som Colombia. 

David Isaksson

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.