”Jag har utsatts för många mordförsök”


Luz Marina Becerra Panesso. Foto: David Isaksson

– Jag har utsatts för många hot och försök att mörda mig på grund av att jag fördömt övergreppen mot de mänskliga rättigheterna och för att jag krävt att staten ska garantera våra rättigheter. Det säger Luz Marina Becerra Panesso som i år får priset för årets människorättskämpe i Colombia och som medverkar i avsnitt 87 av Global Podd.

Priset för årets människorättskämpe delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan och en av årets pristagare är Luz Marina Becerra Panesso. Hon tillhör de uppskattningsvis 26 procent av Colombias befolkning som har afrocolombianskt ursprung, vilket innebär knappa tolv miljoner människor av en total befolkning på ca 45 miljoner.

Choco-provinsen (som ligger å den colombianska stillahavskusten), och varifrån Luz Marina kommer, hör till de regioner som drabbats hårdast av konflikten i landet. Chocó är en provins rik på naturresurser. Det har gjort att många beväpnade grupper sökt sig dit för etablera sig och för att rekrytera unga soldater.

– Det är många olika aktörer som står bakom våldet, bland annat företag som försöker tvinga bort människor för att komma över deras mark. Sen är det också paramilitärer och gerillagrupper som kämpar om makten över de illegala odlingarna av kokabuskar som ersätter våra traditionella odlingar av bananer och annat, det som utgör grunden för vår mat, konstaterar Luz Marina Becerra.

Fredsöverenskommelsen mellan regeringen och FARC-gerilla som slöts 2016 innebar stora förhoppningar, särskilt bland de grupper som drabbats hårdast av allt det här våldet. Men tyvärr så har inte de förhoppningar som vi hade på fredsavtalet infriats, menar Luz Marina:
– Vi har inte fått någon verklig fred. Tvärtom så har den militära konflikten bara tagit en ny form med nya beväpnade grupper som försöker ta kontroll över våra områden. De fortsätter att sprida terror och ungdomar rekryteras för att kämpa för olika grupper, ungdomar strider mot varandra medan de som står bakom konflikten står bredvid och tittar på. Det är helt makabert!

Formellt är Colombia en demokrati med fria val, men samtidigt så präglar våldet stora delar av landet där staten inte har kontroll. Och den politiska makten är koncentrerad till den elit som traditionellt styrt landet. 
– Det finns inget sätt för oss att delta på ett jämlikt sätt i utvecklingen av landet. Och medan andra exploaterar våra naturresurser så fortsätter vi att leva i fattigdomen så finns det ingen verklig demokrati i landet.

Ständigt livvaktsskydd
Själv har Luz utsatts får omfattande hot och många mordförsök genom åren. Hon har också ständigt livvaktsskydd, något som staten alltså tillhandahåller trots att de som hotar henne mycket väl kan vara kopplade till andra delar av samma statsapparat.

– Jag har utsatts för många hot och försök att mörda mig på grund av att jag fördömt övergreppen mot de mänskliga rättigheterna och för att jag krävt att staten ska garantera våra rättigheter. Jag har tvingats lämna landet under perioder efter mordförsök och jag har tvingats att flytta flera gånger. Det är en konstant förföljelse som jag och andra utsätts för, bara för att vi kräver att staten ska garantera våra rättigheter.

Priset delas ut för tionde året i rad och Luz Marina menar att det har en stor betydelse för de som kämpar för mänskliga rättigheter i Colombia.
– Priset är mycket viktigt, eftersom det visar att det finns ett politiskt stöd för vår kamp, det lyfter fram det arbete som vi gör för våra samhället och vi är övertygade om att det hjälper till att åtminstone minska de risker och hot vi utsätts för.

David Isaksson

Lyssna på

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.