Global Podd 87. Varför ökar våldet i Colombia?


Proteser i Colombia den 28e april 2021. Foto: Shutterstock.

Så gott som varje vecka dödas någon i Colombia som kämpar för människors rättigheter. Trots detta finns det människor som vågar stå upp mot militär, gerillagrupper och narkotikamaffia. Två av dem är Luz Marina Becerra Paness och Luis Carlos Montenegro som både fått det årliga Colombianska priset till ledande människorättsförsvarare, ett pris som delas ut av de svenska organisationerna Diakonia och Act Svenska kyrkan. I avsnitt 87 av Global Podd berättar de mer om vad som händer i landet och varför det är så viktigt att Sverige och resten av världen reagerar – och agerar.

Colombia är ett land med ett fantastiskt kulturliv, underbar natur och ett välutvecklat näringsliv med många svenska företag på plats. Men Colombia är också ett land med stora klyftor. Våren 2021 exploderade protesterna på nytt i Colombia som en reaktion på pandemin, fattigdomen och det omfattande polisvåldet i landet.

Vad har hänt sedan dess? Varför ökar våldet, varför protesterar människor i Colombia och hur kommer det sig att övergreppen mot bönder, indianer och andra som kämpar för sina rättigheter inte upphört, trots att Colombia sedan flera år tillbaka har ett fredsavtal mellan regeringen och FARC-gerillan?

Avsnittet är inspelat på plats i Colombias huvudstad Bogotá.

Medverkande:

  • Luz Marina Becerra Paness från organisationen Asociación Nacional de Afrocolombianos Desplazados
  • Luis Carlos Montenegro från nätverket Campaña Defender la Libertad: Asunto de Todas
  • Verdiana Garcia, programansvarig på ACT Svenska kyrkan

Programledare: David Isaksson

Läs mer om priset till Colombias människorättsförsvarare här

Lyssna på Libsyn här

Läs också:

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.