Nya avslöjanden om sexuella övergrepp i FN


FN:s kontor i Gèneve. Foto Mathias PR Reding/Unsplash.

Ytterligare ett 20-tal kvinnor i Kongo anklagar biståndsarbetare för sexuella övergrepp och sex i utbyte mot arbete. Det rapporterar New Humanitarian. I nästa avsnitt av Global Podd intervjuas Martina Broström om vad som hände när hon anmälde en chef på UNAIDS.

Samtidigt som givarna pressar biståndsorganisationerna att agera mer kraftfullt för att förhindra övergrepp kommer nu rapporter om ytterligare övergrepp som ska ha begåtts i av biståndsarbetare. Enligt New Humanitarian har 22 kvinnor rapporterat att de krävs på sex i utbyte mot arbete i samband med Ebola-utbrottet i Kongo (DRK).

En av de organisationer som nämns är Världshälsoorganisationen WHO. En av kvinnorna i reportaget säger att hon blev våldtagen av just en man som sa att han arbetade för WHO. WHO skriver att man lämnat över ärenden till FN:s interna organisation. Global Bar Magazine har i flera artiklar bland annat här och här rapporterat om hur biståndsorganisationer hanterat frågan. I Global Podd 61 pratade vi med Paula Donovan på kampanjen Code Blue och den tidigare svenska diplomaten Anders Kompass.

Martina Broström intervjuas i CNN 2018.

I det kommande avsnittet av Global Podd som släpps i helgen intervjuar vi Martina Broström som slog larm efter att ha utsetts för övergrepp av en chef inom FN-organet UNAIDS. Den intervju Martina Broström gjorde med CNN 2018 fick stor uppmärksamhet. Men följden blev i stället att Martina Broström fick sparken.

Redaktionen

Lyssna redan nu på avsnitt 61 av Global Podd

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.