Hemlig fond lovar hjälp till Jemen


Barn studerar i en förstörd skola i Taiz, Jemen 2020. Foto: Shutterstock.

Vid den humanitära givarkonferensen den första mars som Sverige stod värd för lovade världssamfundet 1,7 miljarder dollar i ökat stöd till Jemen. Beloppet är dock bara hälften av det som FN vädjat om. Samtidigt har en stor fond med hemliga givare lovat stora belopp.

Sverige stod den första mars medvärd för en humanitär konferens för Jemen tillsammans med FN och Schweiz. Utrikesminister Ann Linde välkomnade Förenade Arabemiratens utlovade 230 miljoner dollar i stöd till det krigshärjade landet. Utrikesministern betonade också att Jemen behöver fyra miljarder dollar i stöd i år och uttrycker en förhoppning att fler länder bidrar vid givarkonferensen. Sverige bidrar med ett initialt stöd på ca 31 miljoner dollar. 

I en debattartikel inför konferensen kritiserar Rädda Barnen och Svenska Freds regeringen för dubbelmoral, då Sverige samtidigt säljer vapen till Förenade Arabemiraten. Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen och Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen:

Samtidigt står Sverige medvärd för FN:s givarkonferens till förmån för Jemens befolkning veckan efter att Saab återigen levererat krigsmateriel till Förenade Arabemiraten. Inga hjälpsändningar är nog när Sverige bidrar till att förlänga kriget och förvärra konsekvenserna – speciellt för barn som blivit en måltavla. 

FN-chefen besviken
Under konferensen utlovades stöd på 1,7 miljarder dollar, mindre än hälften av den uttalade vädjan vid konferens början på 3,85 miljarder dollar. FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade andra att ”ompröva vad de kan göra för att förhindra den värsta svälten världen har sett på årtionden”. Under konferensen påpekade generalsekreteraren att över tjugo miljoner jemeniter är i desperat behov av assistans och skydd – särskilt kvinnor och barn. Henrietta Fore, chef för UNICEF, konstaterade att hundratusentals jemenitiska barn riskerar att dö om de inte får nödhjälp. 

Gåtfull givare
Vid sidan om de vanliga givarna har en gåtfull fond med namnet ”Famine Relief Fund” dykt upp på arenan. Fonden förhandlar om 400 miljoner dollar i kontrakt med FN-organ och ickestatliga organisationer till svältlindring under de närmaste månaderna. Det är oklart var pengarna kommer ifrån, förmodligen härstammar bidragen från privata givare i Gulfstaterna. Fondens ordförande är riskkapitalisten Timothy Collins och de två cheferna John Ging och Neal Keny-Guyer har ett förflutet på OCHA respektive Mercy Corps, rapporterar New Humanitarian

Tomas Nordberg

Här kan du se givarkonferensen

Fler artiklar om världens värsta humanitära kris: https://globalbar.se/2021/02/slut-pa-usas-stod-till-saudis-krig-i-jemen/ https://globalbar.se/2020/11/kill-her-when-you-see-her-hind-al-eryani-tells-her-story/ https://globalbar.se/2020/10/jemen-pandemin-forvarrar-situationen/ https://globalbar.se/2020/10/bakgrund-konflikten-i-jemen/

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.