Slut på USA:s stöd till Saudis krig i Jemen


Barn studerar i en förstörd skola i Taiz, Jemen 2020. Foto: Shutterstock.

President Joe Biden lovade i sitt första tal på temat utrikesfrågor att USA ska upphöra med sitt stöd till Saudiarabiens krig i Jemen. Presidenten menar att kriget är en humanitär och strategisk katastrof. 

Joe Biden lät meddela att USA inlett en process för att få ett slut på den blodiga konflikten. I detta syfte har han tillsatt Tim Lenderking som särskilt sändebud för Jemen, det första amerikanska sändebudet sedan 2014. Beslutet innebär en mer aktiv roll för USA i de FN-ledda fredssamtalen. Lenderking har tidigare arbetat med ansträngningar för att nå en lösning på konflikten under fyra år som biträdande utrikesminister med ansvar för bland annat Iran och Irak. Han mötte jemenitiska tjänstemän och president Abdrabu Mansur Hadi för två år sedan för att söka finna en diplomatisk lösning på konflikten. 

Lenderking anser att det inte finns någon militär lösning på konflikten och att houthirörelsen ska inkluderas i fredssamtal, men att deras koppling till Iran är problematisk.

Nadwa Dawsar, Jemenforskare vid Middle East Institute, menar att ett slut på den Saudi-ledda interventionen inte kommer att avsluta kriget och det kommer inte heller enbart en politisk dialog mellan houthierna och Hadi-regeringen att kunna göra:
– Lenderking behöver prata med jemenister från hela det politiska spektrat och tillförsäkra att Jemensamtalen inkluderar de olika lokala aktörerna, inte bara Hadi-regeringen och houthierna, säger hon i en intervju.

Till den nytillsatta amerikanska utrikesministern Anthony Blinkens prioriteringar hör att leverera humanitär hjälp till nödlidande i Jemen. Avgående president Trump betecknade de Iranstödda houthirebellerna som en terroristorganisation, något som Blinken ser över för att göra det lättare att nå fram med humanitär nödhjälp. Houthirörelsen kontrollerar huvudstaden Sanaa och stora delar av norra Jemen sedan 2015. 

Tomas Nordberg 

Hur har Blinkens världsbild formats? Läs en intressant artikel!

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.