Svensk IT-teknik hjälper Belarus censurera internet


16/8. En av de största protesterna i Belarus.Foto: Shutterstock

Företaget Sandvine, som har sitt tekniska ursprung i det Varberg-baserade IT-företaget Procera, hjälper regimen i Belarus att övervaka och blockera internet under protesterna mot valfusket. Tidigare har företaget – som har stark svensk koppling – hjälpt regimerna i Turkiet och Egypten att övervaka demokratiaktivister.
– Det är beklagligt att svenska IT-utvecklare låter sig göras till verktyg i förtrycket i Belarus, säger Martin Uggla som är ordförande i Östgruppen.

Sandvines teknik, som alltså huvudsakligen utvecklats av svenska Procera, har använts för att blockera ”oönskad” information under presidentvalet i Belarus, något Bloomberg News  var först att avslöja. Enligt uppgifter till Bloomberg visade företaget i maj 2020 sina tekniska lösningar för regimens säkerhetsfolk. Den så kallade DPI-programvaran (Deep Packet Inspection) det handlar om, används för att på ett avancerat sätt filtrera, paketera och – blockera – information på Internet, till exempel oönskade webbsidor. I en ”normal” användning hjälper den telebolaget att dimensionera och utveckla trafiken. Men det finns som bekant också ”icke-normal” användning. Och den handlar om att stoppa och blockera, samt att att avslöja identiteten på de som besöker för regimen misshagliga webbsidor.
I en serie tweets beskriver Bloombergs teknikreporter Ryan Gallagher hur det går till:

Startade i Varberg
Sandvine är idag ett amerikanskt företag som ägs av anonymt riskkapital (Francisco Partners), men tekniken och företagets grund finns i Varberg där företaget Netintact startades i början av 2000-talet. Netintact blev Procera som sedan blev Sandvine. Företagets tekniske chef (CTO) Alexander Haväng (en av de ursprungliga grundarna), beskriver sig själv på LinkedIn som: ”Grandfather of DPI, subscriber and data plane analytics and intelligent traffic management.”

Företagets affärer med regimen i Belarus har skapat oro inom Sandvine. I ett internt konferenssamtal med medarbetare som Bloomberg citerar medger Alexander Haväng att företagets teknik kan ha använts för att blockera demokratirörelsen i Belarus och att upp emot 40 procent av all webbtrafik blockerats. Men säger han: ”Sandvine had concluded that the internet, and access to specific material on websites, wasn’t ’a part of human rights’.” 

Enligt mediarapporter hotade bolagets Chief Operating Officer Mark Driedger, att de som talar om saken utanför bolaget kommer att få sparken.
Nu får också Sandvine hård kritik från de amerikanska senatorerna Marco Rubio och Dick Durbin som kräver att företagets agerande ska undersökas för att se om det bryter mot USAs sanktioner mot Belarus. Senatorerna är sedan tidigare drivande i frågan. 

Övervakningsutrustning till Turkiet
Det är inte första gången som företagets svenska teknik använts för att övervaka och förfölja oliktänkande. Sandvine/Procera har flera av världens stora telekombolag som kunder, däribland Tele3, men också Turkiska Turkcell där tekniken användes för att övervaka nätanvändare, bland annat för att få fram uppgifter över vilka som besökte oppsitionella webbplatser. Redan 2016 skrev en av företagets anställda, Kriss Andsten, ett brev till ledningen där han uttryckte sin oro över hur företagets produkter används av totalitära regimer för övervakning:

“We are … heading down the rabbit hole where we’re not using it for good anymore, in the name of chasing the next buck. A recent request from Turkey… seals the deal for me. The Cliffs Notes version is that we’re selling a solution for extracting usernames and passwords from unencrypted traffic.”

Proceras teknik såldes också till flera andra totalitära regimer, däribland Egypten, där det också används för övervakning, något som uppmärksammades för några år sedan i en rapport från den kanadensiska organisationen Citizen Lab. En av dem som då kritiserade företaget för spionage var Edward Snowden. Kriss Andsten och flera andra slutade sedan sina anställningar på bolaget.

Ja, det är många som vill ställa frågor till företaget.

Procera/Sandvine var tidiga med DPI-tekniken, men det finns också andra företag som erbjuder liknande lösningar. Detta argument brukar ofta användas av säljavdelningen på tech-företag som gör affärer med tveksamma regimer (”om inte vi säljer så gör någon annan det”). Affärerna med Turkiet och Egypten ledde till stora protester inom företaget, men idag har den anonyma ägaren ett mer renodlat lönsamhetsperspektiv, menar några av dem Global Bar Magazine pratat med. Sandvine har dock egna etiska riktlinjer och frågan är om bolagets agerande stämmer överens med dessa – och än viktigare – om man brutit mot de amerikanska sanktionerna.

Moraliskt förkastligt
– Det finns en juridisk och en moralisk sida i detta och moraliskt är det förkastligt att man lånar sig till den sortens verksamhet. Det är uppenbart att företaget bryter mot sina egna riktlinjer och det är beklagligt att svenska IT-utvecklare låter sig göras till verktyg i förtrycket i Belarus, säger Martin Uggla som är ordförande i Östgruppen.
Sandvine är inte ensamma bland svenska tech-företag om att ha sålt utrustning för övervakning till regimen i Belarus. För knappt tio år sedan avslöjades att Ericsson sålt teknik som använts för övervakning i landet och att övervakningen skedde i ett mobilnät där Telia Sonera var en av delägarna. 

Global Bar Magazine har sökt Alexander Haväng för en intervju.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.