Belarus: Hård kritik mot svenskar som bidrar till övervakning


Medlemmar i det demokratiska rådet Maria Kolesnikova, Pavel Latushka och Olga Kovalkova in en protest den 23e augusti 2020. Foto: Shutterstock

– Detta är verkligen en fråga om mänskliga rättigheter och ingenting annat. Det vilar ett ansvar på de företag och de personer som medverkat till att sälja denna teknik till regimen. Det säger Pavel Latushka ledamot i det demokratiska rådet i Belarus.

Global Bar Magazine har tidigare berättat om hur företaget Sandvine med stark koppling till Sverige säljer teknik som används för övervakning i Belarus. Sandvine har sedan dess meddelat att man säger upp avtalet med Belarus. I en intervju med flera internationella journalister, däribland Global Bar Magazine, riktar Pavel Latushka, ledamot i det demokratiska rådet i Belarus, hård kritik mot företagen Sandvine och de svenskar som aktivt bidragit till regimens kontroll av internet.

– Detta är verkligen en fråga om mänskliga rättigheter och ingenting annat. Det vilar ett ansvar på de företag och de personer som medverkat till att sälja denna teknik till regimen. Vi har ingen möjlighet att påverka deras affärer, men vi vet alla att ett företags rykte värderas på aktiemarknaden – och självklart värderas företaget Sandvine också av människor i Belarus, säger Pavel Latushka.

Pavel Latushka är tidigare diplomat och kulturminister och den mest kända av de personer med koppling till regimen som hoppat av. Han för idag samtal med många andra inom statsapparaten och tror att chansen är god att vi kommer att få se många fler avhopp i framtiden.

Inte geopolitik
Pavel Latushka konstaterar vidare att protesterna idag inte har någon ”geopolitisk koppling” och att det inte finns några krav på att Belarus ska vända sig till EU, men att de kan komma att förändras om förtrycket ökar och om Ryssland engagerar sig militärt mot protesterarna.

Han är också kritisk mot lamheten från EU:s sida, men betonar samtidigt att detta är hans egen åsikt och att han när det gäller EU inte yttrar sig för rådets räkning: 

– EU måste visa att man står upp mot valfusket, våldet och brotten mot de mänskliga rättigheterna. Därför väntar vi på ett tydligt agerande från EU:s sida. Ett EU-stöd till den demokratiska rörelsen behöver också innehålla ett finansiellt stöd som kan bidra till att stabilisera Belarus ekonomi, säger Pavel Latushka.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.