Kvinnor vinnare på årets Oscarsgala


Bild från Chloe Zhaos film Nomadland

Chloe Zhao tog hem högsta vinsten vilket gör henne till den första asiatiska kvinnan som vunnit en Oscar för bästa regi och den andra kvinnan någonsin som fått ta emot priset. Året innebar rekordmånga kvinnor bland vinnarna. Samtidigt utsätts hon för en bojkott i Kina på grund av sina tidigare utttalanden.

”Nomadland” är berättelsen om människor i Amerika som lever kringflackande i skåpbilar på grund av ekonomiska svårigheter. Den tog hem storslam med bästa regi och två andra utmärkelser. Galan blev en triumf för kvinnor som för en gång skull dominerade bland pristagarna. Det blev också en återgång för filmvärlden till lite mer Hollywood-glamour som varit som bortblåst under pandemin.

Storbritanniens Anthony Hopkins vann en Oscar för sin roll som en man som kämpar mot demens i ”The Father.”  Priset hade förväntats gå till den avlidna Chadwick Boseman för sin sista film, ”Ma Rainey’s Black Bottom.”

Chloe Zhao ,som är född i Kina, fick pris som bästa regissör för ”Nomadland”, vilket gjorde henne till den första asiatiska kvinnan och den andra kvinnan som någonsin tagit emot pokalen. Kathryn Bigelow var den första 2010.

Zhao tackade de alla som deltagit i filmen och lever som ”nomader i sina skåpbilar” för att ni har lärt oss om motståndskraft och hopp och visat hur sann vänlighet ser ut.”

Frances McDormand, en av få riktiga skådespelare som medverkar i filmen där flera personer spelar sig själva, vann sin tredje Oscar.

Social distansering gjorde att galan och ceremonin flyttade till Union Station i centrala Los Angeles. Efter strikt covid-19-testning och karantän skred de nominerade och deras gäster ut på den röda mattan utan munskydd i flera fall. De satt senare i ett rum inrett i kabaréstil på en järnvägsstation eller talade från en innergård.

Chansen att alla fyra Oscars skulle gå till färgade skådespelare för första gången realiserades inte. Men 15 kvinnor vann i alla fall rekordmånga statyer, 17 stycken, inklusive för ljud (”Sound of Metal”), produktionsdesign (”Mank”), originalmanus (”Promising Young Woman”) och dokumentärfilm (”My Octopus Teacher”)

Det nationella traumat kring mordet på George Floyd och den systematiska rasism som finns i USA var också ett tema som kom upp på galan.

”Som mamma till en svart son vet jag rädslan som så många lever med, och ingen berömmelse eller förmögenhet i världen förändrar det”, menade Regina King, som regisserade ”One Night in Miami”, om fyra svarta ikoner på höjden av 1960-talets Medborgarrättsrörelse.

Youn Yuh-jung, 73, vann bästa kvinnliga biroll Oscar för sin roll som mormor i invandrarberättelsen ”Minari”. Youn, den första sydkoreanska skådespelerskan som vann en Oscar, skämtade över att folk feluttalade hennes namn.

”I kväll är ni alla förlåtna”, sa hon. ”Jag är här, jag kan inte tro att det är sant.”

Det har varit ett turbulent år för filmbranschen som stängde ner många produktioner och biografer i flera månader under pandemin.  Flera storfilmer är också uppskjutna mer än ett år.

”Detta är verkligen ett svårt år för oss alla, men vår kärlek till filmen hjälpte oss att ta oss igenom det,” sa presentatör King, som inledde ceremonin, som inte hade någon värd för tredje året i rad.

McDormand höll ett passionerat tal där hon uppmanade människor att återvända till biograferna.
”En dag, mycket snart, ta alla du känner till en biograf, axel mot axel i det mörka rummet och upplev alla filmer som representaras här ikväll, ”, sa hon.

Storbritanniens Daniel Kaluuya vann en Oscar för bästa biroll, där han spelar 1960-talets Black Panther-aktivist Fred Hampton i ”Judas och den svarta Messias.”

Filmen ”Soul”, den första från Disneys Pixar som har en svart huvudkaraktär, vann pris för bästa animerade produktion, medan Danmarks bidrag ”En runda till” tog priset för bästa internationella film.

Vinnarna valdes under  en hemlig omröstning bland 9000 medlemmarna av Academy of Motion Picture Arts and Sciences.

Jill Serjeant
Thomson Reuters Foundation

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.