Sida avslutar även samarbetet med FN-organet IOM


Syrian refugees get a fresh start in France with the support of IOM. Photo: IOM

Med ett mail, snarlikt det som tre svenska organisationer fick meddelade Sida den 7/7 att man tänker avsluta det strategiska humanitära samarbetet med FN-organet IOM som arbetar med migrationsfrågor.
– Personer som arbetar med humanitära frågor är i chock och förstår ingenting, säger flera personer som Global Bar Magazine talat med.

Global Bar Magazine har i flera artiklar skrivit om hur Sida utan förvarning avslutat det humanitära partnerskapet med de tre svenska organisationerna ACT Svenska kyrkan, Plan International Sverige och Svenska missionsrådet. Vi kan nu avslöja att även FN-organet IOM fick sitt strategiska samarbete uppsagt med ett mail I sitt mail skriver Sida-chefen Susanna Mikhail:

”In the light of all of the above, and the very thorough process we have conducted, I wish to inform you that IOM have regretfully not been selected for renewed Strategic Partnership 2021 – 2025. Mainly, this is due to the fact that the humanitarian budget is under severe constraints and that we believe that IOM would be in a good position to receive funding from development strategies.”

Tonen i mailet är förbryllande och inte alls av den formella karaktär som officiell korrespondens bör vara. Meddelande från Sida går dessutom helt emot det Sverige och Sida undertecknat när det gäller samband mellan humanitärt arbete, fredsbyggande och långsiktig utveckling, det som på biståndsprosa kallas Tripple Nexus och som utgår från OECD-DACs rekommendationer, menar flera personer vi pratat med.

IOM har ett omfattande partnerskap med Sverige på flera områden och i den rådande strategin som formellt sorterar under justitiedepartementet anges bl a följande:

”Strategin utgår även från politiken för global utveckling, målen för svensk migrationspolitik, målet för internationellt utvecklingssamarbete och policyramverket för svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.”

Trots detta väljer Sida alltså att avsluta det strategiska partnerskapet. Med ett mail mitt i sommaren. Många både, inom Sida och utanför ställer sig nu frågande till hur det fortsatta flyktingbiståndet ska kunna genomföras.

David Isaksson

Här är mailet från Sida i sin helhet.

http://globalbar.se/wp-content/uploads/2020/09/Mail-till-IOM-7-juli.pdf

Läs också: Så fungerar det humanitära biståndet i Kongo-Kinshasa

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.