Debatt: Evakuera flyktingarna på de grekiska öarna


Så här ser delar av lägret på Samos ut nu. Det nya lägret kommer att bli än mer stängt. Foto: Karolina Jeppson.

Sverige samt EU-kommissionär Ylva Johansson, bör genast agera för att evakuera människor som sedan lång tid är fast i lägren på de grekiska öarna. Människor har lidit tillräckligt och bör inte flyttas till nybyggda, stängda läger. Det skriver frilansjournalisten Karolina Jepsson som under våren följt flyktingarnas situation på ön Samos.

En del av den nya migrations-och asylpakten som EU-kommisionären Ylva Johansson föreslår, innehåller en politik om nya stängda läger på de grekiska öarna. Detta befaras öka en redan utbredd psykisk ohälsa. De fem flyktinglägren på lika många grekiska öar, etablerades då migrationen eskalerade år 2015, bland annat på Lesbos och på Samos. Dessa läger har kritiserats internationellt för sin bristande standard på alla områden: Sanitära förhållanden är undermåliga. Maten beskrivs som otjänlig. Hur det är att bo i tält och containers under olika väderförhållanden, med allehanda skadedjur och utöver detta en överhängande pandemi, går knappast att föreställa sig. En nyskriven rapport från Läkare utan gränser visar att det finns höga nivåer av allvarlig psykisk ohälsa bland de ca 10 000 människor i lägren på de grekiska öarna. PTSD, depression och psykoser är vanligt förekommande. Självskadebeteende och suicidförsök ökar, den yngsta patienten som behandlats är sex år gammal. De mänskliga kostnaderna befaras bli skyhöga.

Rapporten varnar om att det gått alldeles för långt! Under dessa omänskliga förhållanden, är det ytterst egendomligt att inte fler EU-stater, såsom Sverige, tar sitt ansvar. Istället bygger EU med tre miljarder kronor nya flyktingläger som sägs vara säkrare för asylprocessen, men i praktiken innebär ännu sämre levnadsförhållanden för människorna som ska vistas där. Lägren är placerade långt från bebyggelse i klimatutsatta områden, och det kommer att finnas begränsade möjligheter att röra sig utanför dess inhägnader av taggtråd. Hur kan vi låta detta fortgå? Sverige bör dela ansvaret med Grekland och genast agera för att de mest sårbara människorna i lägren bör få förflyttas vidare av humanitära skäl. Vissa människor har befunnit sig i lägren i mer än två år. 

Människor i lägren har försökt undkomma hot, trakasserier, krig och extrem fattigdom i sina hemländer, och har redan genomgått mer trauman än de flesta. De är inte européer; de är från Afrika, Asien och Mellanöstern. Är det därför EU tar sig rätten att behandla dem som brottslingar och nu placera dem i stängda läger, trots att det är en mänsklig rättighet att söka asyl? Ylva Johansson hävdar själv att ingen migrant ska låsas in endast för att hen söker asyl, samtidigt som hon framför en migrationspakt varav en del utav den består av stängda läger med stark kontroll för in-och utgång. Sverige bör genast höja rösten i EU för en medmänskligare politik och öppna en väg för människor som levt under omänskliga förhållanden i lägren under en allt för lång tid. 

På Samos är det nybyggda stängda lägret Zervoy klart och öppnas inom kort, 7 kilometer från bebyggelse. Invånarna i det nuvarande lägret i Vathy på Samos har fått veta att några kommer att få möjlighet att fortsätta sin asylprocess i Aten, medan majoriteten ska flyttas till det nya lägret. Vilka som ska få åka och vilka som ska få stanna meddelas under kommande veckor, och ingen vet mer än så. Det är som ett lotteri. De senaste månaderna har den psykiska ohälsan i lägret ökat markant, långt ner i åldrarna. Det finns en stor rädsla för det nya lägret som ser ut som ett fängelse. Barnen i lägren kallas numera för ”the lost generation” eftersom de har gett upp, enligt psykologen Eva Petraki på Läkare utan gränser, Samos.

Det är en stor skam att vi i EU som säger oss eftersträva folkrätt och mänskliga rättigheter, utsätter människor som söker asyl från andra delar av världen för stort psykiskt och fysiskt lidande i undermåliga läger

Det är en stor skam att vi i EU som säger oss eftersträva folkrätt och mänskliga rättigheter, utsätter människor som söker asyl från andra delar av världen för stort psykiskt och fysiskt lidande i undermåliga läger, och placerar dem i stängda läger på landsbygden där de i praktiken göms undan för omvärlden. Europa har begått tillräckligt många brott mot människor från andra kontinenter genom historien. Låt oss inte upprepa än fler. 

Detta är således en uppmaning till beslutsfattare i Sverige, och till EU-kommissionär Ylva Johansson: Höj rösten och agera genast för att evakuera människor som sedan lång tid är fast i lägren och lider av psykisk ohälsa. Inga människor som befunnit sig i ett inhumant tältläger i flera år bör förflyttas till ännu ett läger med begränsad rörelsefrihet. Ge människor rätt till uppehälle av humanitära skäl! Nedmontera migrationspolitiken om stängda läger, till förmån för humanare alternativ. Annars kommer mänskliga kostnader att bli ofantliga och människor kommer att finna nya farliga vägar för att slippa låsas in.

Karolina Jeppson
frilansjournalist

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.