Grekland: Flyktingar i protest mot låsta läger


Protestdemonstraration på Samos mot den planerade flytten av flyktingarna. Foto: Karolina Jeppson

– Efter nästan två år ska vi flyttas till ett ännu värre läger. Det är omänskligt! Det säger en man från Gambia som deltog i den demonstration på den grekiska ön Samos som nyligen genomfördes.
Demonstrationen var en protest mot att EU vill flytta flyktingarna till låsta läger långt utanför bebyggelse. 

Under söndagskvällen den 30:e maj hölls en demonstration i Samos största stad Vathy, som hyser ett av fem flyktingläger på olika grekiska öar. Människor som bor i lägret genomförde manifestationen tillsammans med rörelsen Pansamian Peace Committee, som en protest mot att slippa flyttas till det EU-finansierade nybyggda lägret Zervou, som ska vara låst och utanför bebyggelsen. 

Demonstration startade vid det nybyggda lägret Zervou som av Pansamian Peace Committee omtalas som ett fängelse, och marschen gick fram till centrala Vathy och Pythagoras Square. Dessförinnan hade en grupp medlemmar i Pansamian Peace Committee sprungit för frihet som var demonstrationens syfte, från orten Pythagoras på den södra delen av ön, till Vathy på den norra. Människor boende i lägret hade skrivit på kartonger och höll upp sina skyltar med budskap som ”No new camp” och ”Freedom” och demonstrationen präglades av lugn, uppmaningar att tänka på att hålla avstånd på grund av pandemin, musik, brandtal och hejarop.

Musik i samband med protesterna. Foto: Karolina Jeppson.

Förhållandena i flyktinglägret på Samos är extremt hårda. Människor bor året runt i tält, containers, egenhändigt byggda skjul av kartong, restmaterial, presenningar och plast. Det finns bajamajor att tillgå och duschar i containers, vilka inte varit tillräckliga för antalet boende. Maten som delas ut är inte dräglig, berättar boende, och stanken i lägret från avfall är markant. Frivilligorganisationer har gett alarmerande rapporter om hälsotillståndet hos en stor andel av de asylsökande. Här bor familjer med nyfödda barn, här bor ensamkommande minderåriga, här bor människor med trauman från både flykten och från krigsdrabbade hemländer. 
– Vi bor åtta kvinnor i containern, men det finns bara fyra sängar. Några av kvinnorna har nyfödda barn,” berättar en kvinna från Kongo DRK som bott i lägret i Vathy i 20 månader, och som jag talar med dagen innan demonstrationen. Hon har haft svåra problem med panikattacker, depression och sömnlöshet. 

Läkare utan Gränser rapporterade i december att just psykisk ohälsa har ökat betydligt bland de boende efter varje incident som skett under senare tid; bränder, jordbävningen som skakade Samos den 30 oktober 2020, lockdowns och spridning av covid-19. Både självmordsrisk och självskadebeteende har visat sig eskalera.  Strax innan demonstrationen talar jag med en man från Sudan som bor i lägret. Han visar mig sin nya tatuering. Han har fått sitt andra avslag men vet fortfarande inte vart han ska ta vägen. Det var nu tre månader sedan han fick beskedet. Han gjorde tatueringen för några dagar sedan för att skyla ärren på underarmarna efter att ha skadat sig själv.    

Flyktinglägren på de grekiska öarna, så kallade ”hotspots” etablerades efter den eskalerande migrationen 2015 och förstärktes genom överenskommelsen mellan EU och Turkiet år 2016, som fastslog att människor som anländer till Grekland irreguljärt, ska sändas tillbaka till Turkiet. Att Turkiet skulle vara ett säkert land att bli tillbakaskickad till stämde dåligt överens med flyktingarnas berättelser. Det som skulle vara tillfälliga läger på öarna Lesbos, Samos, Leros, Chios och Kos, förvandlades till något som kan liknas vid förvar. År 2019 bröt Turkiets president Erdogan överenskommelsen om att ta emot de som inte hade asylskäl. Idag finns det människor som har befunnit sig i flyktinglägren i nästan tre års tid.

Här ligger lägret idag. Foto: Karolina Jeppson.

I slutet av mars 2021, genom kommissionären Ylva Johanssons besök på Lesbos, tillkännagavs av EU och Greklands regering att nya läger kommer att byggas för att ersätta de nuvarande, bland annat det på Samos. Dessa läger kommer att vara med ”controlled entry and exit”, det vill säga att det går endast att passera in och ut under särskilda tider. Lägren kommer inte längre att finnas i närheten av städerna, utan är placerade i områden utan bebyggelse. Människor i det nuvarande lägret på Samos vet ännu inte om eller när de eventuellt kommer att flyttas. För de som väntat på sina besked i lägret i nästan två är tanken på att komma till ett låst läger, en mardröm. 
”Efter nästan två år här, skulle vi flyttas till något ännu värre? Det är omänskligt,” säger en av de boende, en man från Gambia, innan demonstrationen. 

I slutet av manifestationen tackade två unga män från Sierra Leone, Samos invånare och Pansamian Peace Committee för initiativet och stödet för flyktingarnas sak. ”Det är dags att vi går samman och gör den här världen till en bättre plats”, löd deras avslutningssång. 

Karolina Jeppson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.