Global Podd 29. FN 75 år – något att fira?


From Saudi with love. Illustration: Jonas Tapper

Den 21/9 drar FN:s generalförsamling igång på allvar. FN fyller 75 och det har varit en skumpig resa. Så – är FN något att fira – och vad har vi framför oss?

Hur kommer det att gå med de globala målen? Är det rätt att samarbeta med regimer som bombar sina grannländer? I FN är ingenting enkelt.

I veckan har vi också berättat om företagen Sandvine och Disney som tjänar pengar på brott och förtryck i Belarus respektive Kina. Men finns det regler och lagar som styr företagens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter?
Och förresten –  vem är egentligen den där satirtecknaren Jonas Tapper som så träffande fångat FN:s dilemma (eller hyckleri).

Du hör:

  • Ulrika Sandberg, expert på företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige.
  • Carl Skau, chef för enheten FN-politik, konflikt och humanitära frågor på UD.

Programledare: David Isaksson och Ylva Bergman.

Här hör du avsnittet på Spotify.

Hör Liama från Uganda som vi spelar i avsnittet.

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.