Global Podd 29. FN 75 år – något att fira?


From Saudi with love. Illustration: Jonas Tapper

Den 21/9 drar FN:s generalförsamling igång på allvar. FN fyller 75 och det har varit en skumpig resa. Så – är FN något att fira – och vad har vi framför oss?

Hur kommer det att gå med de globala målen? Är det rätt att samarbeta med regimer som bombar sina grannländer? I FN är ingenting enkelt.

I veckan har vi också berättat om företagen Sandvine och Disney som tjänar pengar på brott och förtryck i Belarus respektive Kina. Men finns det regler och lagar som styr företagens ansvar när det gäller mänskliga rättigheter?
Och förresten –  vem är egentligen den där satirtecknaren Jonas Tapper som så träffande fångat FN:s dilemma (eller hyckleri).

Du hör:

  • Ulrika Sandberg, expert på företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige.
  • Carl Skau, chef för enheten FN-politik, konflikt och humanitära frågor på UD.

Programledare: David Isaksson och Ylva Bergman.

Här hör du avsnittet på Spotify.

Hör Liama från Uganda som vi spelar i avsnittet.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.