Biståndschef stängs av efter rasistanklagelser


En vit kvinnlig VD för den internationellt högt profilerade organisationen Women Deliver har stängts av sedan medarbetare vittnat om rasism. 

Domineras biståndsbranschen av ”bluff-feminister” och vita kvinnor (och män) som ska rädda världen? Har svarta och andra icke-vita chanser att göra karriär? Finns det till och med outtalad rasism i branschen?

Ända sedan dåtidens artistelit 1985 gjorde den gigantiska insamlingsgalan till Etiopien och sången We are the World har människor i syd reagerat mot ett bistånd där vita välmenande män och (framför allt) kvinnor rycker ut för att Rädda Världen.

#metoo skakade om biståndsbranschen, bland annat avslöjades hur anställda inom Oxfam utnyttjat kvinnor i en sexköpsskandal. Frågan är nu om Black Lives Matter kommer att leda till nästa omskakning. Nyligen blev Katja Iversen, den kvinnliga – vita – VD:n den internationella högt profilerade organisation Women Deliver, avstängd efter att medarbetare slagit larm om ett förgiftat arbetsklimat där svarta behandlades sämre och haft mindre chans till karriär.

Så här skrev den tidigare medarbetaren i organisationen Britany Tatum på Twitter,

I was verbally abused by the CEO, I had the head of HR ask me if my hair was ”my real hair”, I was the lowest-paid staff full-time staff member for nearly two years, I watched time and time again QUALIFIED Black candidates to be denied jobs. I’m not being quiet anymore.

Hennes tweet satte igång en lavin av vittnesmål och ett upprop från nätverket unga kvinnliga ledare (Women Deliver Young Leaders), vilket ledde till att organisationens VD, danskan Karja Iversen, stängdes av i väntan på en utredning som styrelsen för organisationen utlovat ska ske öppet och transparent.

Women Deliver är tämligen okända i Sverige, men många svenskar har deltagit på deras internationella konferens (vart tredje år) som också fått finansieringsstöd från Sida. Katja Iversen har själv bett om ursäkt i ett annat uttalande .

Katja Iversens bakgrund är på många sätt typisk för den som gör karriär i biståndet: jobb i NGO’s, FN-systemet och sedan en internationell konferens, med i alla de rätta sammanhangen. Kritierna menar att denna karriväg systematiskt gynnar vita från länderna i nord. På Humanitarian Practice Network skriver Hugo Slim om hur humanitära organisationer inte lever upp till sina tidigare löften om att flytta makten från länderna i väst.

Handlar det i själva verket om rasism? undrar han.

David Isaksson 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.