Vietnamesisk munskyddsdiplomati hjälper Sverige


Munskyddsdiplomati. Foto: Sveriges ambassad i Hanoi.

Under många år var Vietnam en stor mottagare av svenskt bistånd. Nu tackar Vietnam genom att skicka 100 000 munskydd till Sverige.

– Stödet är ett uttryck för tacksamhet över all hjälp genom åren, säger Sveriges ambassadör i Hanoi Ann Måwe.

Vietnam är inte ensamt. Allt fler länder använder munskydd och annan utrustning som en del i diplomatin och kampen om politiskt inflytande i en post-coronavärld.

Sveriges statsminister Stefan Löfven ringde nyligen upp Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc för att prata coronabekämpning. 

– De var eniga om att stödja varandra och den globala pandemiresponsen. I ljuset av detta tog premiärminister Phúc initiativ till att ge Sverige en vänskapsgåva i form av 100 000 munskydd, säger Ann Måwe, som tillträdde som ambassadör i höstas.

Gåvan förmedlades vid en högtidlig ceremoni i Hanoi med representanter för Sverige och Vietnam – samtliga iförda munskydd såsom det vietnamesiska smittskyddsregelverket påbjuder. 

Och det är inte enbart munskydd som Vietnam bidrar med, berättar Ann Måwe. Läkare och annan vårdpersonal som har deltagit i samarbetsprojekt eller fått utbildning med svenskt stöd har startat insamlingar för att bidra till coronabekämpningen i Sverige. Även andra yrkesgrupper som fått hjälp att studera i Sverige har samlat in pengar.

Sverige ledande

I många år var Sverige ett av de ledande länderna när det gällde bistånd till det krigshärjade Vietnam, och under 1980-talet var vi allra störst med stöd till bland annat sjukvård och industri, inklusive det omtalade pappersbruket Bai Bang. Nu är det omvända roller – Sverige får hjälp av Vietnam. Hur känns det?

– Vi uppskattar den generösa gesten, som också är ett tecken på den långa och goda relationen mellan Vietnam och Sverige. Jag har märkt att det finns en stor tacksamhet hos både officiella motparter och i det vietnamesiska samhället för Sveriges insatser i Vietnam, svarar Ann Måwe.

– Man glömmer inte att Sverige erkände Vietnam 1969 eller våra biståndsinsatser, främst de på 1980-talet. Också reaktionerna bland allmänheten på den här gåvan domineras av tacksamhet för allt som Sverige har gjort för Vietnam genom åren.

Det kan också bli aktuellt att Sverige köper in medicinskt skyddsmaterial från Vietnam. Ambassaden håller nu på att ta fram ett underlag för den svenska vården om vilka produkter som kan vara intressanta för den svenska coronabekämpningen.

Även om tacksamheten mot Sverige säkert är äkta är vi långt ifrån det enda land som Vietnam och gynnat med munskydd och annan skyddsutrustning. Vietnam har efter coronautbrottet kraftigt ökat sin produktion av sådana varor och skänkt utrustning till bland andra Spanien, Italien, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, de länder som har drabbats hårdast i Europa. Och till USA, Ryssland, Laos , Kambodja. 

Från munkavle till munskyddMunkavlediplomati eller tyst diplomati är ju välkänt; att agera utan att tala högt om det för att inte riskera att genera eller reta upp motparten. Men nu under coronakrisen är det munskyddsdiplomati som vinner mark, det vill säga att ganska fattiga länder skänker munskydd eller annan medicinsk skyddsutrustning till rikare länder. Ibland för att vara hjälpsamma och snälla, ibland för att vinna taktiska fördelar eller kanske till och med för att retas en smula med en rik men utsatt ”Big Brother”. Vietnam har dessutom lyckats avkräva av Facebook att inlägg som kritiserar landets regering begränsas.

Vietnam är nämligen långt ifrån ensamt om att ge utrustningsbehövande länder i väst en hjälpande hand. Medier runt om i världen har den senaste tiden rapporterat om en enastående givarvilja från lite mindre gynnade till redan rika och normalt icke-hjälpbehövande länder. 

Till exempel har Taiwan – som Kina förvägrar tillträde till FN och världshälsoorganisationen WHO – donerat totalt sju miljoner ansiktsmasker till ett antal europeiska länder, bland dem Italien, Spanien, Frankrike, Tyskland, Belgien och Storbritannien, samt ytterligare två miljoner till USA. Och detta kan möjligtvis vara ett plus i kommande diskussioner om Taiwans ställning. Sydkorea har skänkt utrustning till bland annat Filippinerna och Förenade Arabemiraten. 

Kina har strött munskydd och annan efterlängtad coronaskyddsutrustning över bland annat Italien, Frankrike och Spanien. Många kinesiska storföretag har också visat stor givmildhet mot nuvarande och eventuella framtida handelspartners. Till exempel har den kinesiska mångmiljardären Jack Ma, ägare till jätteföretaget Alibaba, skickat 500 000 coronatestkits och en miljon ansiktsmasker till USA och två miljoner ansiktsmasker till Europa. Teknikföretaget Huawei har donerat ansiktsmasker till bland annat Kanada, Nederländerna och Frankrike – länder vars regeringar ännu inte har tagit ställning till Kinas roll när det gäller utbyggnad av 5G-nätet.

Det ska sägas att även fattigare länder och regioner har fått hjälp av bland annat Kina och kinesiska storföretag. Kuba har som brukligt skickat kadrer med underbetalda läkare till utsatta länder i Afrika och Latinamerika för att hjälpa till med coronabekämpning och utsatta Gaza har fått stöd av bland annat den rika gulfstaten Quatar. USAs president har däremot tvärtom skrutit om de respiratorer och annan utrustning som han lyckats lägga beslag på framför nästan på andra länder.

De länder som har varit mest givmilda har också det gemensamt att de lyckats hyfsat väl med den egna coronabekämpningen. Vietnam, som vi tidigare har skrivit om, har fortfarande inte ett enda registrerat dödsfall i covid-19, och antalet smittade i 95-miljonerslandet är fortfarande under 300. 

Vad tror Ann Måwe har varit bra med den vietnamesiska coronastrategin? Har Sverige något att lära av Vietnam?

– Det stämmer att Vietnam har väldigt få fall, enligt hälsoministeriet och Världshälsoorganisationen WHO som rapporterat dagligen om läget sedan slutet på januari. Detta trots begränsade resurser, till exempel har man inte genomfört masstestning som i Sydkorea. 

– Jag tror Vietnams framgångsrika bekämpning av covid-19 främst beror på att man påbörjade insatser tidigt, att man har varit konsekvent och på ett tydligt och transparent sätt informerat om situationen och vilka åtgärder som vidtagits. Vietnamkännare bedömer att regeringen har varit långt mer transparent i denna kris än i tidigare jämförbara kriser. 

– På så sätt har man vunnit ett brett förtroende för de åtgärder som genomförts, som social distansering, karantän och lokala utegångsförbud, något som också framgår av internationella undersökningar. 

Fördelen med Vietnams ansats, så vitt jag kan bedöma, är att man vinner tid genom att hålla tillbaka spridningen, fortsätter Ann Måwe som tycker att det är svårt att göra en jämförelse med Sverige: 

– Jag tror varje land har olika förutsättningar att bekämpa Covid-19, socialt, ekonomiskt och politiskt. Något som fungerar i Sverige kanske inte fungerar i Vietnam och vice versa. Vad som i förlängningen var rätt åtgärder för att bekämpa Corona vet nog ingen i nuläget. Det får experterna och framtiden utdöma.

– Sedan finns det förstås kritik mot en del repressiva metoder. 

Du är kvar i Vietnam under coronakrisen. Känner du dig trygg? 

– Ja, jag känner mig trygg. Det råder ju ingen bredare samhällspridning i Vietnam och man har vidtagit många åtgärder för att begränsa smittan. Det går inte att resa in och ut ur landet och knappt inom landet. Sedan tre veckor råder social distansering och begränsat utegångsförbud, vilket innebär att alla affärer och kommersiella verksamheter är stängda förutom mataffärer, apotek och bensinmackar. Man får inte bilda större grupper utomhus än två och två, och det råder tydliga regler om att bära munskydd ute, hålla avstånd och tvätta händerna. Information om detta ses överallt i stadsbilden och i media och sprids genom meddelanden per sms. 

En sista fråga – har du motionerat till TikTok-dansen, den vietnamesiska ”handtvättsången” som blivit viral?

– Jag har förstås sett videon och den har spridits brett i Vietnam, men jag har inte dansat dansen själv. Däremot har jag passat på att cykla mer nu när det har varit mindre trafik och luftkvalitén har varit uthärdlig.

Agneta Carleson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.