Lockdown – kom in i gemenskapen


Lockdown över världen. Hemmaliv och hamstrade toarullar?
Varför inte partaja med Berlins bästa dj, ta en öl i Sankt Petersburg eller se konst direkt från din egen soffa.
Corona lockdown lockar också fram kreativiteten inom oss. 

Midnatt rådet. Det är tyst över staden. Knappt ett surr hörs på himlen. De som är lyckligt lottade arbetar digitalt hemifrån och skojar lite på sociala medier om hemmakontoret.

Andra; hårt pressade egenföretagare, friställda inom resebranschen, restaurangfolk och kulturarbetare är tystare.

Det är lockdown över världen.

Men mitt den största ekonomiska krisen på länge så flödar trots allt det som är unikt för oss människor: vår kreativitet. Kris kan som bekant också betyda utveckling. Här är några tips som kanske får dig att glömma smittspridningen för en stund.

1. Ta en öl i Sankt Petersburg
När Ryssland stänger in sig har ett företag nu lanserat en digital bar ”Staythefuckhome” för att bryta isoleringen. Ta med din egen öl eller ett glas vin – och träffa nya människor från Ryssland, ja kanske hela världen kanske om du har tur. Jättekul! Prova här

2.  Klubba online
Berlins dj:s vill trotsa klubbdöden och sin egen överlevnad. När stadens klubbar stängde fredagen den 22 mars blev 9000 medarbetare, konstnärer och artister utan jobb. Berliner Clubs har nu gått samman och 18 mars livestreamar stadens bästa dj:s online på unitedwestream.berlin, i samarbete med med TV-kanalen ”Arte Konsert”. Alla som vill uppmanas festa digitalt hemma och donera pengar till Berlins konstnärs– och klubbliv, åtta procent går till en stiftelse som räddar flyktingar på Medelhavet.

3. Konst och musik online
Moderna museet i Stockholm är ett av många museer i Sverige och runt om i världen som har eller planerar konstvisningar online och lotsar dig genom konstens värld från din soffa. Du kan också njuta av operakonserter och andra musikevenemang på nätet. Bland annat Malmöoperan har redan börjat med dagliga konserter och allsång på nätet för att pigga upp i coronadeppet. Och visst blir man lite gladare av att få sjunga arior tillsammans med Rickard Söderberg i full mundering!   

4. Sjung och spela med ditt kvarter
I mer en vecka har italienare sjungit och spelat för sina grannar. Är vi för blyga? Äh, ta fram gitarren eller bara bjud på dig själv, sätt igång i kväll! 

5. Gympa online
De redan etablerade gymmen börjar med klasser på nätet för sina medlemmar. På nätet finns redan etablerade träningsprofiler som Jillian Michaels, Yoga with Adriene, svenska Yoga Girl och många fler.

5. Handla åt dina grannar
Svenska folket kanske inte är världsberömda för sin härliga granngemenskap, men i svåra tider växer engagemang och vilja att hjälpa till. Många erbjuder nu grannar i riskgruppen att handla. Om du är under 70 så hjälp till om du kan. Är du 70 eller mer – ta emot hjälp även om du är pigg och rask. Det är solidaritet att inte gå ut och handla och riskera att bli smittad.

6. Sprid recept på kul mat
Det finns ett stort behov av pigga recept för all den pasta, ris, tonfisk och krossade tomater som nu trängs i alla skafferier och skåp. Vad kan man piffa upp anrättningen med som går att odla i fönstret eller på balkongen, eller som finns i en dammig burk längst bak i kryddhyllan? För att inte tala om kul idéer för alla toarullar, tomma som fyllda, som nu fyller garderober, överskåp, källare och vindar…

7. Ring, ring
Håll kontakt med släktingar, grannar och vänner 70+ som nu uppmanas hålla sig hemma. Många av dem är pigga och raska och redan uttråkade och frustrerade. Hjälp dem att ta initiativ till nätnöjen – allt från stickrecept, poker och dating till att dela ungdomsbilder från 1968 och vara läxhjälp via nätet.

8. Klappa händerna
Runt om i världen öppnar man fönstren en viss tid på dagen eller kvällen och klappar händerna en minut. Detta för att hylla den vårdpersonal som nu sliter i 12-timmarspass för att klara av att ta hand om alla coronafall och övriga sjuka.  Samt alla andra som ser till att vårt samhälle funkar trots coronakrisen – städare, sophämtare, transportarbetare, lärare, omsorgspersonal, butiksbiträden och många många andra. I Stockholm klappar man klockan 20.00, kolla på nätet vilken tid det är där du bor!   

9. Allting är relativt – ”Jag är 2015”
Intressanta, tankeväckande och engagerade berättelser på Facebook från de som kom hit 2015 och en del andra som bidragit och varit delaktiga. Det sätter en del perspektiv på saker och ting.

Ylva Bergman och Agneta Carleson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.