Välkommen till Kambodja – 3 000 dollar tack!


Tempelstaden Ankor Wat. Foto: David Isaksson

Kambodja kräver att alla resenärer deponerar 3 000 dollar – pengar du kan bli av med om någon på ditt plan visat sig smittad.

Sugen på att resa in i Kambodja? Då måste du först deponera 3000 dollar. Från den summan kommer kostnaden för obligatorisk coronatest att dras, liksom eventuella sjukdomskostnader som kan uppstå i landet.

Medan många länder väljer olika typer av subventioner för att locka tillbaka turismen så väljer Kambodja – som formellt öppnade sina gränser i maj – att avkräva alla resenärer som vågar närma sig landet en rejäl deposition.

Av dina deponerade pengar så avgår direkt 165 dollar för själva testet och ett dygn på hotell i väntat på att ditt testresultat blir klart. Och – skulle det visa sig att någon på planet blivit smittad så hamnar alla resenärer i karantän till en kostnad av 1 250 dollar. Skulle du dessutom råka dö så kostar det ytterligare 1 500 dollar i avgifter så då är det inte mycket kvar av din deposition. Förutom detta så krävs det att du har en giltig reseförsäkring på minst 50 000 dollar, så det mesta talar för att det blir ganska få ryggsäcksresenärer till Kambodja den närmaste tiden. Hela prislistan hittar du här.

Summan lär avskräcka åtminstone en del av de ca två miljoner turister som varje år besöker tempelstaden Angkor Wat. Men kanske spelar det numera mindre roll för landet som alltmer närmar sig Kina, så till den grad att städer som Sihanoukville nu totalt domineras av kineser och där kinesiska maffiaorganisationer försökt ta kontroll över stadens casinon.  Kambodja har också allt mer rört sig i totalitär riktning och nyligen beslutade Sverige att dra in det bilaterala (stat till stat)-biståndet till Kambodja något vi diskuterade i Global Podd 14/2020.

Redaktionen

Läs en blogg om hur det var att sitta i karantän vid ankomsten till Kambodja.

Previous Resan till landet där jag föddes #resedrömmar
Next Biståndschef stängs av efter rasistanklagelser