Biståndsdebattens mäktigaste: Sann aktivist årets vinnare


KOMMENTAR. Årets upplaga av biståndsdebattens mäktigaste har en klar vinnare. Men sen är det tätare mellan deltagarna. På fjärde plats trängs inte mindre än tre personer. De nominerades placering belyser också tydligt den debatt som pågått – och som fortsätter att äga rum – när det gäller biståndet, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Det är nu tredje året som Global Bar Magazine utser Biståndsdebattens mäktigaste och även denna gång har det varit ett spännande arbete. Våra kollegor Tomas och Faith har gått igenom tweets, artiklar, mediemedverkan och mycket annat. Ni läsare har röstat på era favoriter och juryn har vridit och vänt på argumenten. Dessa tre delar har sedan lagts ihop till en och det var faktiskt först när allt summerades som det stod klart: Vi hade en vinnare!

När jag fick tag på honom var han förstås på väg mellan en massa saker. Nuri Kino är inte direkt den som sitter stilla – och trots en allt värre situation i stora delar av världen verkar hans entusiasm aldrig ta slut.

Så här skriver vi i motiveringen:

Nuri Kino är en sann aktivist som går sin väg utanför etablissemanget och som inte drar sig för att kritisera de som styr Sverige, oavsett vilka partier de tillhör, och som själv ofta skriver och rapporterar kring fel och missförhållanden. A Demand for Action, organisationen han varit med att om att starta, drivs helt med egna medel, utan pengar från biståndsbudgeten. När kriget i Ukraina bröt ut organiserade Nuri och A Demand for Action snabbt egna insatser, något man också gjorde efter jordbävningen i Turkiet. Organisationens volontärer består till i hög grad också av andra generationens svenskar, många med basen i Södertälje.

Här kan du läsa vår intervju med Nuri Kino.

Här kan du lyssna på Global Podd med Nuri Kino.

Det har ju varit ett år (mars 2022-mars 2023) där otroligt mycket hänt. Kriget i Ukraina har förstås dominerat, men också svälten på Afrikas horn och jordbävningen i Turkiet. Biståndet har också hamnat i debatten på ett tydligare sätt än tidigare. Först under våren 2022 med de hårt kritiserade limiterna som den förra regeringen införde, sedan själva valrörelsen och därefter med den nuvarande regeringens politik.

Årets vinnare Nuri Kino har de senaste tre åren kommit högt upp på listan över biståndsdebattens mäktigaste. Som aktivist, debattör och organisatör har han få motsvarigheter och han har genom åren byggt upp ett unikt nätverk och hans vinst var välförtjänt.

I den polariserade värld där vi befinner oss med regeringen på ena sidan och stora delar av civilsamhället på den andra intar Nuri Kino något av en mittenposition. 

Hösten 2022 fick Sverige en ny regering som tydligt signalerade att biståndet skulle förändras. Ett första steg blev att enprocentsmålet övergavs, sedan följde stora nedskärningar i stödet till länder som Myanmar och Guatemala, liksom till civilsamhällets informationsarbete och till forskningsområdet. Allt detta är saker som självklart präglat debatten och som så gott som alla debattörer och opinionsbildare måste förhålla sig till.

En fråga som ständigt kommer upp är hur juryn ska värdera ministrar och andra personer med stora offentliga arenor till sitt förfogande. 

Trots det var det ingen tvekan om andraplaceringen. Diana Janse är idag statssekreterare för utvecklingsfrågor, men då ministern Johan Forssell har dubbla portföljer är hon den som i praktiken – menar många av dem vi pratar med – styr den svenska biståndspolitiken. När detta skrivs väntar vi på att regeringen ska presentera sin reformagenda och därmed också – sannolikt – konkret visa vad de menar med att bistånd och handel ska föras samman.

På tredje plats kom en person som flera gånger varit med och nosat på toppen: Anna Tibblin på organisationen We Effect.

I övrigt innehåller topplistan både nykomlingar och personer som varit med tidigare. Totalt hade vi 22 nominerade, varav flera unga personer vilket bådar gott inför framtiden.

Ska man då hålla på med denna typ av tävlingar – eller är det tvärtom bara fånigt? Den frågan dök förstås upp även i år. Jag tänker så här: om tävlingar som denna kan få fler att engagera sig och fler att öka sin kunskap om det som händer i världen – och kanske själva engagera sig i något av de många initiativen som vi lyfter fram – då är det definitivt värt allt arbete.

Så – stort tack till alla er som röstade, till alla er som är engagerade i de många organisationerna, till juryn och våra kollegor Tomas Nordberg och Faith Anyango som lagt så många timmar på att sammanställa det stora underlaget.

Nu fortsätter biståndsdebatten!

David Isaksson
Chefredaktör

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.