Biståndsdebattens mäktigaste – här är vinnarna!


Nu har en vinnare korats i Biståndsdebattens mäktigaste. Mäktigast i år är aktivisten och grundaren av A Demand for Action, Nuri Kino. På andra plats kommer Diana Janse, statssekreterare, och på tredje plats Anna Tibblin, We Effect. Då flera hamnar på samma placering listar vi bara de sex högsta placeringarna. Här är hela listan.

Nuri Kino, journalist och debattör, grundare av A Demand for Action

Nuri Kino och A Demand for Action finns på plats, både i Ukraina och i Turkiet. Som aktivist är Nuri Kino ostoppbar. Han står upp för utsatta och minoriteter och drar sig inte för att kritisera de som styr, oavsett vilket politiskt block som sitter vid makten. Nuri Kino fick i särklass flest röster och har kommit högt upp på listan också tidigare år.

Läs intervjun med honom här

Diana Janse, statssekreterare, UD

Diana Janse är den som de facto styr regeringens biståndspolitik. Hon är också sannolikt den statssekreterare genom tiderna som har längst egen fälterfarenhet från utvecklingsfrågor, då hon tidigare verkat på plats i bland annat Georgien, Mali och Afghanistan. Under tiden före utnämningen var hon verksam vid tankesmedjan Frivärld och aktiv i den utrikespolitiska debatten. Hon har ett stort antal följare på sociala medier och är aktiv på Twitter. Rollen som statssekreterare ger henne självklart en extra stor tyngd då hon är den som alla andra debattörer i någon mån måste förhålla sig till.

Anna Tibblin, Generalsekreterare, We Effect

Anna Tibblin har under flera år hört till de som hamnat högt upp på listan. Hon har lång egen erfarenhet från att arbeta i både Afrika och Latinamerika. Anna Tibblin syns och märks i media, medverkar regelbundet i Sveriges Radio och är chef för en organisation som står med ett ben i folkrörelsesverige och det andra i det svenska näringslivet (kooperationen). Hon medverkar i många upprop och debattartiklar, och kom högst när juryn listade sina favoriter.

Johan Forssell, Biståndsminister, UD

Som minister har Johan Forssell överlägset flest följare på Twitter och i kraft av sitt ämbete har han en stark påverkan på debatten, inte minst nu när bistånd och handel ska föras samman. Johan Forssell har framför allt synts och hörts när det gäller stödet till Ukraina och Moldavien, liksom när det gäller det humanitära arbetet.

Kristina Henschen, Generalsekreterare, Radiohjälpen

Kristina Henschen var en av juryns favoriter. Som chef för Radiohjälpen basar hon över en organisation med mycket högt förtroende hos allmänheten som också är en viktig bidragsgivare till andra organisationer, inte minst när det gäller deras arbete i Ukraina. Hon är kunnig och påläst, syns mycket i media och på sociala medier.

Cecilia Chatterjee-Martinsen, chef för Rädda Barnens internationella program

Cecilia Chatterjee-Martinsen är listans överraskning. Hon fick näst högst antal röster av alla och har under året synts mycket, inte minst när det gäller barns situation i världen och bortglömda konflikter och naturkatastrofer såsom i Burkina Faso, Jemen och på Afrikas Horn.

Josephine Sundqvist, Generalsekreterare, Läkarmissionen  

Med Josephine Sundqvist har Läkarmissionen tagit plats som en drivande och tydlig röst i det biståndspolitiska samtalet. Hon är aktiv på sociala medier, hör till de som fick högst antal röster och står för en tydlig vision kring hur biståndet behöver utvecklas.

Elsa Håstad, ambassadör i Albanien 

Elsa Håstad är ambassadör i Albanien, och i den rollen har hon synts och märkts i både nya och gamla medier. Trots att hon inte är verksam i Sverige hörde hon till de som fick högst antal röster. Hon kommer också högt upp hos juryn.

Parul Sharma, människorättsjurist och debattör 

Förra årets vinnare, Parul Sharma, kommer längre ned detta år, något som antagligen speglar det faktum att hon det senaste året framför allt engagerat sig i frågor kring näringsliv och hållbarhet. Men hon är fortfarande aktiv med en stor mängd följare på sociala medier och som författare till många artiklar och upprop.

Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan 

Erik Lysén är inte rädd för att ta fighten för det han ser som viktigt och han hör till de som fick flest röster. Han är kunnig och resonerande, har varit mycket aktiv i debatten och skrivit ett stort antal artiklar och upprop. Som ordförande för den globala ACT-alliansen är han en av Biståndssveriges tyngsta, globala röster.

Redaktionen

Så här skedde uträkningen

Läsarnas röster vägdes samman med vad personen åstadkommit under året, samt med juryns bedömning. Vart och ett av dessa tre områden värderades till en tredjedel av den totala poängen. Flera personer hamnade i slutänden på samma poäng och fick då dela plats. Därför är det bara sex placeringar som anges (men totalt tio personer).

Jury

Juryn för Biståndsdebattens mäktigaste 2023 bestod av Jesper Bengtsson chefredaktör Dagens Arena (tidigare chefredaktör för OmVärlden), Anki Wood projektledare på Fojo, (tidigare chefredaktör för OmVärlden), Viveka Risberg, hållbarhetsexpert på Axfoundation, Qaisar Mahmood, författare och mångfaldsdebattör, samt David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine.

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.