Är svenskar veka och bortklemade?


Kvinnan i fredsarbetet är en staty placerad på Kärleksudden på Djurgården och är tillägnad alla kvinnor som varit och är aktiva i fredsarbetet. Hon restes i juni 2016. Foto: David Isaksson

Så har ytterligare en coronavecka passerat och att döma av de rapporter som kommer från runt om i världen blir tonen allt mer resignerad i städer som New York, samtidigt som pandemin långtifrån nått sin kulmen i världens fattigare länder. Vilka de långsiktiga konsekvenserna blir vet vi ännu inte, men nu kommer allt fler varningar om annalkande katastrofer, något vi diskuterar i senaste avsnittet av Global Podd.

När jag pratar med vänner och kollegor runt om i världen känner många avund – och förundran – över hur lätt vi ändå verkar ha det i Sverige. Är vi så bortklemade som DN:s Erik Helmerson påstår? Eller är vi tvärtom kloka och resonabla? I alla händelser är vi glada över att Carlos Decker-Molina fortsätter att beskriva det typiskt svenska, men för en spansktalande publik.

Vi fortsätter att publicera artiklar på svenska, engelska och spanska (fler språk kommer!) bara för att vi vill – och för att vi vet att våra läsare har olika perspektiv och bor i olika delar av världen. Vi fortsätter också att följa geopolitik och hur olika länder använder pandemin som ett diplomatiskt verktyg, munskyddsdiplomati för att använda ett uttryck Agneta Carleson myntar i en artikel om Vietnam i veckan. 

Vi har också inlett en satsning vi kallar resedrömmar där fotografer, tecknare och många andra från hela världen delar med sig av tankar, minnen och reflektioner. Här och här och här kan du läsa de första som publicerats. Vill du också medverka? Hör av dig! Och fortsätt drömma! Och prenumerera på vårt nyhetsbrev om du inte redan gör det. 

Ja det är lätt att deppa ihop när nyhetsflödet ser ut som det gör. Så har du bestämt dig för att bara se ett nyhetsprogram till om pandemin dessa dagar så rekommenderar jag nyheter i calypsotakt underbara Extempo News från Trinidad and Tobago. 

Så glöm inte att skratta ibland, särskilt inte nu!

David Isaksson, grundare till Global Reporting och initiativtagare till Global Bar.

Previous Kapten Nemos sista resa. #resedrömmar.
Next This huge theatre we call life