”Lyssningsrum” hjälper colombianer genom pandemin


Lyssningsrum på stationen San Antonio i Medellín. Här kan man gå in och få ett samtal med en psykolog, utan kostnad.
Lyssningsrum på stationen San Antonio i Medellín. Foto: Medellíns kommun.

Känner du pressen av pandemin och skulle behöva någon att prata med utanför din egen familj? Då är du inte ensam. I den colombianska staden Medellín har kommunen tagit tag i frågan. Där har man inrättat särskilda ”lyssningsrum” på flera tunnelbanestationer där människor kan prata med en psykolog.

De flesta förknippar nog den colombianska staden Medellín med de brutala åren under narkotikakriget när Pablo Escobars makt bredde ut sig över staden. Idag är Medellín en modern och på många sätt progressiv stad. Och en av de saker kommunen satsar resurser på är medborgarnas psykiska hälsa genom programmet ”Hur står det till?” (¿Cómo va la vida?).  

Lyssningsrummen (escuchaderos på spanska) är en del av detta program, som på grund av pandemin blivit allt viktigare, menar de styrande i Medellín. 

Lyssningsrummen är tänkta att lindra den känsla av instängdhet, ångest och oro som många känner under pandemin sedan de förlorat jobbet eller kanske till och med nära anhöriga. Det första lyssningsrummet öppnade i september förra året i samband med den internationella dagen mot självmord.

På tunnelbanestationen San Antonio i den colombianska staden i Medellín finns ett av dessa lyssningsrum där man kan kliva in, få en mental andningspaus och prata med en psykolog.

 – Lyssningsrummen är en del av en nyskapande strategi i vår stad som är till för att människor ska känna att hälsovårdens vdörrar står öppna och att de när som helst ska kunna prata med en psykolog utan att det behöver kosta dem något, säger Lina Bedoya som är enhetschef på hälsokontoret i kommunen Medellín.

Fram till i mars hade över 1700 personer använt möjligheten  att prata med någon vid de sju lyssningsrum (3 mobila och fyra permanenta) som finns i staden.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.