Riksrevisionens rekommendationer kommer att användas när den nya regeringen tar fram riktlinjer och styrmetoder för det svenska utvecklingssamarbetet. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Det var i våras om Riksrevisionen valde att granska Sidas val av samarbetspartner och biståndsform, liksom vilka prioriteringar som ligger bakom en stor del av Sidas val av samarbetspartner och biståndsformer. Slutsatsen är att Sida är för otydlig med hur man gör verklighet av sina strategier och hur man når målet med strategierna. Riksrevisionen rekommenderar att regeringen ser till att strategierna blir tydligare och mer målinriktade.
Granskningen visar att Sidas interna styrning och stöd i huvudsak fungerar väl, men att det är otydligt vilka övergripande vägval och prioriteringar som ligger bakom en stor del av Sidas val av samarbetspartner och biståndsformer.
Vad avser Sida så vill Riksrevisionen att Sida ska bli bättre på att tillvarata ”lessons learned” och att få med hur olika delar i ett projekt hänger samman när man skapar sina strategier.
I granskningen rekommenderas Regeringen att säkerställa tydligare och mer fokuserade strategier genom att:
- ange tematiskt avgränsade stödområden.
- begränsa antalet mål.
- formulera målen på övergripande nivå.
Regeringen skriver i pressmeddelandet att man välkomnar Riksrevisionens granskning och att regeringen avser att utgå från Riksrevisionens rekommendationer när man tar fram riktlinjer och styrmetoder för det svenska utvecklingssamarbetet.
Samtidigt hanteras närmare 50 procent av det svenska biståndet, framför allt det som går till multilaterala organisationer, direkt av UD, och detta omfattas inte av granskningen.
Redaktionen
Läs också
Lyssna på
Uppläsning av artikel
|