Namibia: lag som förbjuder samkönade relationer upphävs


Sydafrika var det första afrikanska landet att legalisera samkönade äktenskap. Foto: Canvas

Namibias högsta domstol har upphävt en lag som förbjuder homosexuellt sex. Detta är resultatet av en enskild aktivists kamp för rättvisa.

HBTQ-aktivisten Friedel Dausab ligger bakom framgången. Han väckte talan i målet Dausab v Minister of Justice and Others i juni 2022. I oktober 2023 hörde domstolen i Windhoek slutpläderingarna. Och domen, som hyllas av hbtq+ -aktivister, kom den 21:a juni 2024.

Domstolen skriver i domen att ”det inte är försvarbart att genomdriva moraluppfattningar vilka i stor utsträckning inte bygger på något annat än fördomar” (punkt 28), och att kriminalisering av homosexuella män ”utgör ett större hot mot samhällsstrukturen som helhet än tolerans” (punkt 42).

I juni 2023 rapporterade vi att Namibias högsta domstol hade beslutat att regeringen måste godkänna äktenskap mellan samkönade par som har gift sig i länder där detta är lagligt. Nu har domstolen alltså gått ett steg längre och avkriminaliserat sex mellan homosexuella. 

Intimitet mellan män av samma kön kriminaliserades ursprungligen i Namibia under kolonialstyret. Namibia ärvde en lag som förbjöd ”sodomi” och ”onaturliga brott” när landet blev självständigt från Sydafrika 1990. Förbudet tillämpades sällan, men aktivister menade att det bidrog till diskriminering av hbtq-personer, bland annat genom våld från polisen.

Domen som kom nu säger att lagen som förbjuder ”sodomi” och ”onaturliga sexuella övergrepp” mellan män och som härrör från tiden då Namibia styrdes av Sydafrika under apartheidtiden var orättvis diskriminering och borde därför tas bort.

– Det här beslutet från Namibias högsta domstol är ett kraftfullt steg mot ett mer inkluderande Namibia, säger Anne Githuku-Shongwe, UNAIDS regionchef för östra och södra Afrika. Hon fortsätter:

– Den gemensamma lagen från kolonialtiden som kriminaliserade samkönade sexuella relationer vidmakthöll en miljö av diskriminering och rädsla, vilket ofta hindrade tillgången till viktiga hälso- och sjukvårdstjänster för hbtq+-personer. För att skydda allas hälsa måste vi skydda allas mänskliga rättigheter.

Domar för de under kolonialtiden begångna brotten ”sodomi” och ”onaturliga sexuella brott” var sällsynta men underblåste diskrimineringen av homosexuella män som levde i rädsla för att bli arresterade.

Det finns inga lagar som förbjuder sex mellan kvinnor i Namibia.

Av de 64 länder i världen som kriminaliserar samkönade relationer ligger 31 i Afrika, enligt Human Dignity Trust, en brittisk juridisk välgörenhetsorganisation som stödde Dausab. Samkönade aktiviteter mellan personer av samma kön är förbjudna i mer än hälften av 54 afrikanska länder.

Bilden av framstegen när det gäller hbtq+-rättigheter i Afrika är blandad. Förbuden mot homosexualitet upphävdes i Namibias grannländer Angola och Botswana 2021 respektive 2019. Uganda skärpte dock sin lagstiftning mot hbtq+ 2023 och införde dödsstraff för ”grov homosexualitet”, vilket inkluderar homosexuellt sex med en funktionshindrad person eller en person över 75 år.

I februari antog Ghanas parlament ett lagförslag som innebär ett fängelsestraff på upp till fem år för ”avsiktligt främjande, sponsring eller stöd av hbtq-aktiviteter”, men presidenten har vägrat att underteckna det eftersom det ifrågasätts i domstol.

Sedan 2019 har Botswana, Gabon, Angola, Bhutan, Antigua och Barbuda, Barbados, Singapore, Saint Kitts och Nevis, Nepal, Cooköarna, Mauritius och Dominica upphävt lagar som kriminaliserade hbtq-personer. Men 63 länder kriminaliserar fortfarande hbtq-personer.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.