Uganda: Nya hårda lagar mot homosexuella


Demonstration 2015 i London mot Ugandas redan då hårda lagar. Foto: Shutterstock

De styrande i Uganda har antagit nya hårda lagar mot homosexuella. Men varför agerar regimen som den gör?

Med 387 röster mot två röstade Ugandas parlament nyligen igenom en skärpning av de redan stenhårda lagarna mot homosexuella och hbtqi-personer i landet. 

Från nu kan homosexuella handlingar straffas med livstids fängelse och till och med döden. Beskedet att Uganda antagit nya hårda lagar har mötts med protester och fördömanden från många av världens länder. Bland annat så har frågan tagits upp i Sveriges riksdag där Anna Lasses (C) ställt en fråga till biståndsministern Johan Forssell som också själv uttalat sig på Twitter:

Förföljelsen av HBTQ+-personer i Uganda, och i Afrika i allmänhet, är inget nytt. Uganda hamnade på nyheterna i slutet av 00-talet när landet debatterade ett lagförslag som skulle ha gjort homosexualitet till ett brott som bestraffades med döden. Efter globala protester valde president Yoweri Museveni, som styrt landet sedan 1986, att inte underteckna den nya lagen. Inför beslutet i parlamentet ställde Museveni frågan: ”Vad gör vi med en onormal person? Dödar vi honom/henne? Häktar vi honom eller henne?” Med detta betonade Museveni att homosexuella är ”onormala” och ”sjuka” människor som bör ”kontrolleras”. Men inte dödas.

Men varför agerar regimen som den gör? I en artikel vi publicerade 2022 lyfter Hussein Badat flera förklaringar. Bland annat skriver han:

Samma högerextrema grupper som förtrycker HBTQ+-personer och kvinnor och motverkar kvinnors reproduktiva hälsorättigheter i Afrika är ledande i avvecklingen av Roe vs Wade-prejudikatet i USA, enligt vilket den amerikanska konstitutionen medgav rätten till abort. De har dragit lärdom av de senaste årtiondenas kamp i Afrika och vi kan se hur de tillämpar dessa insikter när de försöker urholka alla framsteg som gjorts i kampen mot köns- eller sexuell diskriminering. Det är troligt att attacker mot homosexuella som Viktor Orban i Ungern, Lag och rättvisa i Polen, liksom Erdogans regering i Turkiet genomfört, kommer att spridas vidare. Även de högerextrema partierna i Italien har gått ut med att de vill genomföra diskriminerande åtgärder.

Redaktionen

Läs hela den tidigare artikeln här:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.