Namibia: Samkönade giftemål godkänns – om de ingåtts i utlandet


Sydafrika är det enda afrikanska landet där samkönade äktenskap är tillåtet. Foto: Canva

Namibias högsta domstol har beslutat att regeringen måste godkänna äktenskap mellan samkönade par som har gift sig i länder där det är lagligt. Det rapporterar Reuters.

Trots att samkönade äktenskap fortfarande är olagliga i Namibia så har landets högsta domstol nu beslutat att regeringen måste godkänna äktenskap mellan samkönade par som har gift sig i länder där detta är lagligt. Det innebär att fler kommer kunna få uppehållstillstånd på anknytning till Namibia.

Beslutet kommer efter att två par valt att gå vidare och överklaga beslut då den ena parten nekats uppehållstillstånd i landet trots att de varit gifta. Enligt Namibias migrationslagstiftning har den utländska partnern rätt till uppehållstillstånd i landet om parterna har ingått giftemål, även om det skett utomlands.

Det är ett tysk-namibisk par som gift sig i Tyskland och en sydafrikansk-namibiskt par som gift sig i Sydafrika (det enda afrikanska land där samkönade äktenskap tillåts) som nu överklagat och alltså fått rätt. Högsta domstolen har gått på parens linje och slår fast att det var ett brott mot konstitutionen att neka uppehållstillstånd till de båda paren.

Beslutet har väckt blandade reaktioner i Namibia som är ett konservativt land med mycket repressiva hbtqi-lagar. Beslutet står i skarp kontrast till utvecklingen i flera andra afrikanska länder så som Uganda där landets lagar mot hbtqi-personer blivit allt värre.

– Beslutet visar tydligt att Namibia rör sig mot rätt håll när det kommer till acceptans och mångfald i landet oavsett människors politiska eller sociala ställning, säger Linda Baumann, hbtqi+ aktivist i Namibia.

Faith Anyango

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.