Nepal: Samkönade äktenskap legaliseras


Pride-festivalen i Nepals huvudstad Katmandu 2022. Foto: Shutterstock

BLI GLAD. Den 28:e juni beslutade den Högsta domstolen i Nepal att legalisera samkönade och transpersoners äktenskap. Därmed blir Nepal efter Taiwan det andra asiatiska och första sydasiatiska landet att ta ett första steg mot äktenskapsjämlikhet. 

Under den globala Pride-månadens sista dagar beordrade Högsta domstolens domare Til Prasad Shrestha Nepals regering att upprätta ett separat register för samkönade äktenskap. Advokater har uttalat sig om att det kommer att innebära samma rättigheter som för heterosexuella par. Medan lagstiftare beslutar om ett nytt ramverk för sådana förbund benämns äktenskap mellan alla icke-heterosexuella par som “tillfälliga”, därför menar man att Högsta domstolens beslut enbart är ett första steg mot äktenskapsjämlikhet. 

Processen med att införa könsneutrala äktenskap kan spåras tillbaka till 2007 då Högsta domstolen befallde regeringen att skapa en kommitté med syfte att implementera en lag om att legalisera samkönade äktenskap. Därpå tillrådde kommittén regeringen att ge juridiskt erkännande för giftermål mellan par av samma kön. Trots Högsta domstolens försök har på varandra följande regeringar inte lagt fram ny lagstiftning. Därför innebär legaliseringen ett stort och historiskt framsteg för HBTQ-personer. 

– Folk firar redan, de skyndar tillbaka till sina byar för att samla in dokument för sina äktenskap, säger Sunil Pant, Nepals första öppet homosexuella parlamentsledamot till Human Rights Watch.

Nu kan hundratals nepalesiska par registrera sina äktenskap lagligt. Ett flertal av dessa har redan gift sig, men då har det inte varit officiellt certifierat av myndigheterna. Adheep Pokhrel och Tobias Volz gifte sig i Tyskland 2018 för att därefter komma tillbaka till Nepal där Adheep Pokhrel har medborgarskap. I avsikt att Tobias Volz skulle vara berättigad att leva i Nepal ansökte de om ett icke-turistvisum. Under samma omständigheter skulle en heterosexuell make bli beviljad visumet, men det var inte fallet för Tobias Volz. Med den nya domen kan nu paret så som flera andra i samma situation betraktas och behandlas som ett gift par. 

 – Jag är överväldigad av glädje över det här beslutet och det är en minnesdag för vårt samhälle, säger Maya Gurung – en transkvinna som för sex år sedan gifte sig med sin partner Surendra Pandey ­– till nyhetsbyrån Associated Press.

Kristina Jamil

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.