Georgien: Högerextremister stoppade Pride medan polisen såg på


Foto: Tbilisi Pride.

Den georgiska Pridefestivalen har ställts in sedan högerextrema grupper stormat festivalområdet – av allt att döma i samförstånd med polisen och det styrande Georgia Dream-partiet. Fördömandena från både EU och FN är starka. Frågan är hur det som hänt kommer att påverka Georgiens möjlighet att gå med i EU.

Trots att polisen gjorde offentliga uttalanden om att garantera säkerheten för evenemanget använde de inte kravallutrustning för att stoppa de flera tusen högerextrema demonstranterna från gruppen Alt-info från att ta sig in på festivalområdet, bara timmar innan festivalen skulle börja.

Polisens bristande arbete har uppmärksammats av många i Georgien. I ett uttalande på sociala medier skriver organisatörerna av Tbilisi Pride att:

”Utvecklingen idag tyder på att attacken var förhandskoordinerad och avtalad mellan inrikesministeriet och en våldsam grupp – Alt-info.”

I avsnitt 114 av Global Podd medverkar bland annat Tamar Kapanadze som är en av organisatörerna bakom Tbilisi Pride.

Vid en pressträff efter händelsen förklarade Georgiens president (som står i tydlig opposition till det styrande Georgia Dream-partiet) att den högerextrema gruppen Alt-Info “anstiftats“ och “öppet stötts“ av parlamentsledamöter från regeringspartiet och företrädare för “olika grenar av partiet“ på sociala medier.

Hon konstaterade att det som skett var en kränkning av rätten till mötes- och yttrandefrihet och hon uppmanade inrikesministeriet att agera mot denna typ av brott.

Sveriges ambassadör Ulrik Tideström kallar det som hänt en sorglig dag för Georgien.

Regimens agerande kan också leda till att Sverige lägger om sitt bistånd till Georgien, något vi rapporterade om här i mars.

Amanda Vallentin, som tidigare bland annat jobbat på den liberala biståndsorganisationen SILC, är just nu i Tbilisi. På Facebook skriver hon bland annat:

”Festivalområdet stormades och brändes ner av konservativa och nationalister innan avslutningsfestligheterna skulle börja. Det tycks ha varit en koordinerad och förberedd aktion planerad av inrikesministeriet (dvs polisen) och de ultrakonservativa. Kyrkan var inledningsvis med på protesterna, och har inte uttalat sig om den våldsamma avslutningen. Talmannen lovprisar polisens agerande. Presidenten har kritiserat det styrande partiet för deras stöd till aktionen (Men hon är kvinna så de kanske skiter i vad hon säger.)”

Sedan det ryska anfallskriget mot Ukraina har Georgien fört en försiktig linje. Även om de styrande officiellt säger sig vara EU-vänliga, har Georgien steg för steg närmat sig Ryssland. Georgien har inte fördömt invasionen av Ukraina och landet har inte anslutit sig till sanktionerna mot Ryssland. Parallellt med detta har demokratin i Georgien satts på undantag. Steg för steg har Georgian Dream monterat ned landets oberoende institutioner och ökat partiets kontroll över statsapparaten. 

Under de senaste veckorna har såväl georgiska Dream-tjänstemän som den georgiska ortodoxa kyrkan regelbundet talat om behovet av att lagligt reglera homosexuell ”propaganda”. Frågan är nu hur det som skett kommer att påverka Georgiens möjlighet att bli medlem i EU då de proryska grupperna växer sig allt starkare i landet.

Online tidningen OC Media vars reportrar följt det som hänt konstaterar i en artikel att polisen gjorde inget eller väldigt lite, trots att de högerextrema aktivisternas planer var välkända. På filmer som publiceras ses också poliser som lugnt och stilla går runt bland extremisterna alltmedan de plundrar och förstör.

David Isaksson

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.