Hur blir man en global optimist?


Grundtanken när Global Bar Magazine startade för fyra år sedan var att ge en annan bild av världen, inte minst att lyfta fram det positiva och oväntade som sker, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Och nog har det hänt oväntade saker sedan dess. Men få av det positiva slaget.

Först själva pandemin och dess konsekvenser, sedan Rysslands brutala invasion av Ukraina och därefter Israels krig i Gaza som följde på Hamas terrorattack den 7 oktober 2023. En stor del av vår rapportering har dessutom handlat om att granska och bevaka den radikala omläggning av det svenska biståndet som nu sker.

En trots allt obotlig optimist som vi kommer att kunna höra sommarprata i P1 är Lasse Berg, aktuell med boken Tillsammans. En optimist av ett helt annat slag är Johan Norberg, en av de sista kvarvarande liberalerna i ett Sverige där liberalism förvandlats till högerpopulism. Ytterligare en optimist är debattören och klimataktivisten Mattias Goldmann som nyligen skrivit flera artiklar om Burma/Myanmar här i Global Bar Magazine.

Oavsett ideologi och inriktning så behövs de globala optimisterna. Särskilt just nu.

Tittar vi på utvecklingen i världen så sker det ändå positiva saker. Väljer man att se den ekonomiska och sociala utvecklingen över ett längre perspektiv (10 år eller mer) så är trenden ändå positiv. Människor får det bättre, fler lever längre, fler barn överlever de första fem åren.

Demokratin är på tillbakagång, det är sant. Men valet i Indien blev en viktig signal om att väljarna inte köper Modis hindunationalism och i Sydafrika bygger president Cyril Ramaphosa nu en koalition i mitten som – kanske – kan skapa jobb och ekonomisk stabilitet. Det ska också bli spännande att följa Mexikos nyvalde – och första kvinnlige – president Claudia Sheinbaum som tillträder den 1 oktober 2024. För det finns annat i Mexiko en enbart det kartell-relaterade våld som nästan är det enda det rapporteras om. 

Och – hur märkligt det än låter – så möter man också många positiva röster i och från Ukraina, något Ivana Shuba skriver om i den här artikeln från staden Lutsk.

Många är trötta på nyheter och väljer att koppla bort. Det är förklarligt. 

Vi kan inte ersätta de negativa nyheterna med positiva, det vore att gå fel väg. Men när vi skriver om positiva förändringar, om människor som gör saker i det lilla, om forskning som har betydelse – som vilken roll sjögurkor spelar för korallreven – så blir reaktionerna ofta positiva. Många läser. Därför ska vi försöka anstränga oss mer, hitta fler berättelser i det lilla som ändå kan ge inspiration.

Vi fortsätter också att granska biståndet. Sida genomgår sin största förändring kanske någonsin, men ingen i ledningen vill berätta hur de tänker kring detta. Märkligt, tycker vi förstås – och samma sak säger många av de Sida-medarbetare som vi är i kontakt med.

Nu går vi in i sommartider. Men det betyder som bekant inte att världen stannar upp. Tvärtom kan vi nog förvänta oss fler (sannolikt) negativa nyheter från länder som Sudan, Palestina och Ukraina. 

Global Bar Magazine fortsätter också att rapportera och publicera under hela sommaren.

En plats du inte hittar oss på är Almedalen. Som en liten organisation behöver vi prioritera och att vara i Almedalen är dyrt. Däremot ordnar vi för andra året i rad Global Festival under en vecka i augusti. Programmet håller nu på att ta form och även där hoppas vi få in några positiva röster som kan inspirera och entusiasmera.

Global Bar Magazine startade som en idé om att göra något annorlunda. Som flera andra nischtidningar har vi varken presstöd eller stora finansiärer att falla tillbaka på. Vi finns kvar tack vare er som prenumererar – och vi hoppas att ni blir fler.  Hjälp oss nå ut till fler – hjälp oss fortsätta granska och skildra det andra inte ser.

Tillsammans kan vi skapa en annan bild av världen – och ge plats för fler optimister!

Här prenumerera du på världen

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.