Kvinnliga fotografer från Irak till Global Festival


Photo by Saba Kareem. A part of her story about Marwah Al-Naimi, an engineer who launched her own venture the Green Gold project and founded the volunteer group ”Friends of the Planet”.

Enas, Isthar och Saba är tre unga fotografer från Irak som kommer till Sverige för att presentera sina reportage på Global Festival, Stora Nygatan 7, 19–23 augusti. 

Fotoprojektet producerades som en del av en utbildning för kvinnliga pressfotografer i Irak. Projektet genomfördes som ett samarbete mellan Global Reporting Sweden och Framing Photojournalism School, Erbil Irak och ingår som ett projekt i Svenska Institutets Creative Force program. 

Av fler än tusen kvinnliga fotografer antogs 17 som fick delta i en kurs i fotojournalistik. Fotoutbildningen leddes av Anette Nantell, hyllad nyhetsfotograf på Dagens Nyheter och Safin Hamid, en av de främsta nyhetsfotograferna i Irak och chef för AFP:s fotoavdelning i Irak. 

Foto: Enas Abdulla Hassan. Del av hennes reportage om Jouza Ahmed Yassin, 52, Iraks första kvinnliga ”Mukhar” – en utvald ledare för en by.
Foto: Ishtar Obaid. Del av hennes berättelse om Nur, en 22-årig skateboardåkare och medlem av Bagdad Skate Girls.

I Irak har utställningen av fotoprojekten visats i Erbil och det pågår planer på att ställa ut i Bagdad eller Sulaymaniyyah.   

I samarbete med Global Festival och SN7 kommer vi ha samtal om hur det är att arbeta som journalist och kvinna i Irak och MENA-regionen. Vi kommer också ha ett samtal om att vara kvinnlig pressfotograf i Sverige och världen.

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.