UNESCO-pris till Gazas journalister


Journalisten Mustafa Al-Bayed i Gaza, iklädd hjälm
TV-korrespondenten Mustafa Al-Bayed, rapporterar från Gaza. Foto: Abed Zagout/UNDP.

Under 2023 dödades enligt Internationella journalistfederationen 120 journalister i världen, de allra flesta i Gaza där så här långt över 100 journalister dödats. Nu delar UNESCO ut sitt Frihetspris till Gazas journalister.

Det fanns en tid då journalister respekterades och där det gick att rapportera från krig och konflikter utan att själv utsättas för våld och övergrepp. Den tiden känns mycket länge sedan nu. 2024 ser inte ut att bli ett bättre år än 2023.

Enligt organisationen Reportrar Utan gränsers rapport World Press Freedom Index 2024 som publicerades den 2 maj 2024 är utvecklingen under 2024 fortsatt dyster. Organisationen skriver på sin hemsida:

Ett växande antal regeringar och myndigheter misslyckas med att skapa förutsättningar för journalister och garantera att allmänheten får tillförlitliga, mångsidiga och oberoende nyheter och information. Reportrar utan gränser (RSF) ser en oroväckande nedgång av stödet för medias självständighet. Samtidigt ökar trycket från stater och andra politiska aktörer.

– Över hälften av världens befolkning bor i ett land som håller val i år. Samtidigt ser vi en oroande trend att den politiska indikatorn i indexet sjunker. Stater och andra politiska aktörer tar allt mindre ansvar för att värna pressfriheten. Oberoende journalistik är en förutsättning för demokratiska system, men utvecklingen går tyvärr åt motsatt håll, säger Anne Bocandé, redaktionschef på RSF.

I de flesta fall är det journalister som arbetar för lokala medier som dödas. Men ett fall sticker ut. Inget annat land dödar så många journalister som demokratin och Eurovision Song Contest-deltagaren Israel.

Organisationen Committee to Protect journalists (CPJ) preliminära sammanställning visar att fram till 1 maj 2024 hade minst 97 journalister och mediearbetare dödats i Gaza, Israel och Libanon. Internationella journalistfederationen IFJ anger siffran över 100 dödade journalister, enbart i Gaza.

– Sedan kriget mellan Israel och Gaza började har journalister betalat det högsta priset – sina liv – för att försvara vår rätt till sanningen. Varje gång en journalist dör eller skadas förlorar vi en del av sanningen, säger Carlos Martínez de la Serna, programchef för CPJ i New York. 

Israel fängslar fler än Eritrea

Israel är också på delad sjätte plats i världen av länder som fängslar journalister. Det är en placering värre än Eritrea där svensken Dawit Isaak suttit fängslad sedan 2001, enligt statistik från CPJ.

Totalt dokumenterade CPJ 320 fängslade journalister per den 1 december 2023. Antalet var det näst högsta som CPJ registrerat sedan räkningen inleddes 1992 – en oroande utveckling, konstaterar organisationen i sin rapport.

Kina (44), Myanmar (43) och Vitryssland (28) hade mer än en tredjedel av det totala antalet fängslade. CPJ:s granskning visar också att mer än hälften – 168 av de fängslade – anklagas för anti-statliga handlingar som terrorism som hämnd för sin kritiska bevakning.

Listan domineras av ”de vanliga” skurkstaterna: Kina, Myanmar, Belarus, Ryssland och Vietnam. Men på delad sjätteplats kommer Mellanösterns enda demokrati – Israel med sjutton fängslade journalister, lika många som i ärkefienden Iran.

Unescos Guillermo Cano-pris 2024 till journalister i Gaza

Som ett erkännande till de som trots enorma umbäranden och stora personliga risker försöker berätta om vad som händer gick UNESCO:s Guillermo Cano-pris till journalister i Gaza. Nasser Abu Baker, ordförande för Palestinian Journalists’ Syndicate (PJS) och vice ordförande för International Federation of Journalists (IFJ), tog emot Unescos pris på sina kollegers vägnar i Gaza.

Priset är uppkallat efter Guillermo Cano Isaza, chefredaktör för den colombianska tidningen El Espectador som mördades utanför sin tidning redaktion i Bogotá, Colombia, den 17 december 1986.

– Journalister i Gaza har utstått en ihållande attack av den israeliska armén av aldrig tidigare skådad grymhet – men har fortsatt att göra sitt jobb, som vittnen till blodbadet omkring dem, säger Abu Baker, ordförande för det palestinska journalistförbundet.

Modiga journalister i Iran

Men det är långt ifrån enbart i Gaza som journalister är utsatta. Två av de första journalisterna som rapporterade om Mahsa Aminis död – som utlöste de omfattande protesterna under parollen ”Kvinna, Liv, Frihet” – var Niloufar Hamedi och Elaheh Mohammadi som senare dömdes till sju års fängelse för samröre med USA, konspiration mot den iranska statens säkerhet, samt för ”propaganda mot den islamiska republiken”. Journalisterna påstods ha konspirerat mot makten och spionerat. Iranska staten menade att rapporterandet om Aminis död var ett propagandabrott i samband med “regeringens tillslag mot oroligheter och oliktänkande.”

Ingen hör skriken från Sudan

Och medan kriget i Gaza ändå nått ut till människor i världen – mycket tack vare de journalister som fortsätter att verka – är det mer eller mindre tyst om vad som händer i andra, våldsamma konflikter. Från Sudan berättar Hawa Rahma om den vardag hon tvingas överleva i:

Kommer jag att överleva? Kommer jag att klara mig oskadd? Om jag dödas, kommer jag då att begravas eller kommer min kropp att lämnas på gatan så att hundarna kan äta den? Frågar hon sig i en artikel vi publicerade den 9 mars 2024.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.