”Ukraina måste lyssna på andras erfarenheter”


Foto: David Isaksson.

Rysk imperialism och västerländsk imperialism är två sidor av samma sak. Därför måste Ukraina bli bättre på att förstå vad som händer i globala Syd. Det säger Terrell Jeremie Starr, afro-amerikansk journalist och framstående Ukraina-expert.

För många kan nog Terrell Jeremie Starr – som bland annat står bakom podden Black Diplomats – framstå som en osannolik person. Han är afro-amerikan, Brooklyn-bo och starkt engagerad i frågor som diskriminering och förtryck av svarta i USA. Men han är också expert på Ukraina och Georgien (pratar båda språken) och har bott i de båda länderna. Han var i Tbilisi när det ryska anfallet inleddes 2008 och 2022 befann han sig i Kyiv när det ryska angreppskriget mot Ukraina inleddes. Sedan dess har han följt utvecklingen i Ukraina, bland annat genom den podd – Black Diplomats – som han driver. 

Nu, när kriget gått in på sitt tredje år och Ryssland inlett en ny offensiv, måste Ukraina bygga bredare allianser, menar Terrell Jeremie Starr. Ukraina måste bli bättre på att förstå kopplingen mellan sin egen kamp mot rysk imperialism och den västliga imperialism som många i globala Syd upplever – och som gör dem mottagliga för rysk propaganda. Det räcker inte enbart med att förlita sig på stödet från väst, konstaterar han när vi träffas på Lviv Media Forum där Terrell Jeremie Starr är en av talarna.

Putin talar som vita rasister

Den ryska kolonialismen och exploateringen av omkringliggande länder handlar i hög grad om etnicitet, där Putin gång på gång uttalat att ukrainare är underlägsna.

– Putins språk är precis det samma som vita rasisters sätt att uttala sig om svarta. Inte minst därför borde fler människor i andra delar av världen engagera sig för Ukraina, konstaterar han.

När Terrell Jeremie Starr levde i Georgien så var detta något han samtidigt förvånades över, det faktum att han var en av ”dem”, georgierna sågs ju också som ”svarta” i Moskvas ögon. 

– Ukrainas och Georgiens erfarenhet i kampen mot det ryska imperiet ligger nära vår egen. Det sovjetiska koloniala imperiet föll 1991, men faktum är att svarta amerikaner inte haft fullständiga rättigheter i mer än femtio år, fortsätter han.

Terrell Jeremie Starr. Foto: David Isaksson.

I stället har Ukrainas sak i hög utsträckning kommit att ”kidnappas” av vita nationalister. Detta, i kombination med rysk propaganda, gör att Ukraina har svårt att nå ut till människor i Afrika och Latinamerika, men också till afro-amerikaner.

Samtidigt handlar kommunikation i hög utsträckning om förtroende: Ska Ukraina nå ut till svarta, latinamerikaner och andra så krävs det också att budskapet framförs av människor som de har förtroende för, menar han:

– För inte så länge sedan träffade jag en kvinna på fiskmarknaden i Brooklyn där jag bor och där de flesta har en bakgrund från Jamaica och andra karibiska öar. ”Tack för din podd”, sa hon, ”Först nu fattar jag vad det här med Ukraina handlar om.”

Bättre på att lyssna

Ett bärande tema under Lviv Media Forum (LMF) som ägde rum 15–18 maj 2024 var just att Ukraina måste bli bättre på att lyssna på andra, att hjältehistorien från de första två åren inte enbart räcker, något som också präglade själva temat för LMF.

Tycker du att Ukraina blivit bättre på att lyssna nu?
– Nej, de förstår ännu inte det fullt ut. Ukraina är vana vid att få ett så stort stöd från väst så att de inte behövt anstränga sig – eller blivit utmanade – på det sätt som de borde ha blivit. Det är svårt för många människor i Ukraina att förstå att det ”väst” som ger dem stöd representerar något annat för många i globala Syd. I Ukraina finns också en brist på förståelse när det gäller Afrika och många stereotypa bilder när det gäller Mellanöstern.

– När Ukraina pratar om “västliga värderingar” så betyder det frihet för dem själva, men för Afrika står samma värderingar för kolonialism och imperialism. Vad Ukraina behöver göra är att säga: ”Vi vill förstå mer av er historia. Vi kan lära er mer om rysk kolonialism samtidigt som vi vill lära oss mer om den västliga kolonialismen”. Men dit har vi ännu inte kommit.

Ett aktuellt avsnitt av podden Black Diplomats handlar om de som faktiskt tänker annorlunda, om ukrainare som stödjer Palestinas frihet. Andra avsnitt handlar om situationen i Georgien.

Så vad ska Ukraina då göra för att bättre nå ut till det globala Syd?
– Först och främst sluta tala om europeiska värderingar för de betyder något helt annat i Afrika. Och sen tycker jag: Var tysta och lyssna på vad andra har att berätta – på samma sätt som vi lyssnat på Ukrainas berättelse. Ukraina behöver förstå mer om hur de uppfattas i världen – och att det långt ifrån alltid är en fördel att uppfattas som vita. Det är mycket Ukraina behöver övervinna, men jag tror det är möjligt, på samma sätt som många i globala syd kan övervinna sina fördomar om Ukraina. Faktum är att jag tror att vi alla kan tänka om när det gäller hur vi ser på världen, men vi måste våga var ödmjuka. Och jag tror att Ukraina mycket väl kan bli en del av Europa, samtidigt som man erkänner den rasism som präglar Europas koloniala förflutna.

David Isaksson

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.