Tchad: Hopp om fredligt presidentval


En flicka som går i halvöknen i landet Tchad.
Vardag i Tchad. Foto: Shutterstock.

Den 6 maj äger presidentvalet rum i det centralafrikanska landet Tchad. Trots tidigare konflikter som bland annat ledde till att en oppositionsledare dödades i början av 2024 ser valet ut att gå förhållandevis lugnt till.

Övergångspresidenten sedan tre år tillbaka – general Mahamat Idriss Deby Itno, son till den franskvänliga 30 år långlivade Idriss Deby Itno, som dödades i strid av rebeller 2021 – inledde sin valkampanj i mitten av april inför presidentvalet den 6 maj. Efter en flera år lång nationell försoningsprocess, förlängd övergångsperiod och ändrad konstitution, verkar nu villkoren för oppositionens deltagande (vissa oppositionspartier bojkottar valet) vara bättre än någonsin.  Utgången av valet är oviss, trots att Mahamat Idriss Deby Itno, som samlat många andra partier än maktpartiet Movement patriotique du Salut (MPS) bakom sig, är favorit.

”Vad kan de andra?”

Från första dagen pryddes huvudstaden N’Djamena av Mahamat Idriss Deby Itno stödpartiers färger, hans porträtt och slogan som ”Med MIDI för ett enat Tchad”. ”Jag är soldat och en man av folket med tre års erfarenhet att leda landet, vad har de andra?” skriker han inför tusentals sympatisörer som fraktats med lastbilar till det första kampanjmötet. 

Av de övriga nio kandidaterna syns bara ett fåtal affischer, med undantag av Succés Masra från det starka oppositionspartiet Reformatörerna som håller möten inför ett tusentals anhängare. Han planerar hålla en dörrknackningskampanj. Masra ledde oppositionen då övergångsregeringen i oktober 2022 efter nationellt rådslag beslöt skjuta upp valet till 2024 och tillåta att övergångspresidenten fick rätt att ställa upp i presidentvalet. Beslutet följes av våldsamma manifestationer då över 200 personer fick sätta livet till och Masra själv gick i exil. Han kom tillbaka i januari 2024 då han utsågs till premiärminister. En del av oppositionen anklagar Masra för att ha svikit dem genom att acceptera premiärministerposten och nu deltaga i ett valskådespel och sedan behålla sin post. Även de andra åtta presidentkandidaterna anklagas för att utgöra en ”demokratisk fernissa” i ett val som många menar är avgjort på förhand.

Inför valkampanjen gav Succés Masra en intressant intervju i tidningen Jeune Afrique. Den före detta ekonomen på Afrikanska Utvecklingsbanken (AfDB), vill bekämpa traditionen i Tchad att makten är organiserad runt en dynasti/familj/ klan och istället försvara demokratin, rättvisa, lika chanser och säkerhet för alla. 

Masra har som premiärminister varit ansvarig för reformer av vallagar, förstärkning av den oberoende valmyndigheten, deltagande av valobservatörer, garanti av säkerhet för alla kandidater att hålla möten, medborgarövervakning av röstandet, uppläsning av röstresultatet i varje vallokal och annat som haft stor betydelse för den politiska processne. Mandatet för valmyndighetens ordförande har förlängts till sju år när presidentens är fem år. Den senare har därmed inte rätt att tillsätta eller avsätta valmyndighetens ordförande.

Om Masra vinner presidentvalet kommer hans motståndare övergångspresidenten att få en roll att reformera de väpnade styrkorna. Masra är även övertygad att armén accepterar valresultatet på ett republikanskt sätt och ställer sig bakom den som vinner valet. Han menar att det Försoningsavtal som undertecknades i Kinshasa 2023 efter de dödliga demonstrationerna i oktober 2022 har samlat landet runt ett ideal av rättvisa och likhet inför lagen långt från de upprepade våldsamheterna som präglat Tchad under många årtionden. Han säger sig också vilja se en kommission för rättvisa, reparation och försoning.

Inspiration från Senegal

Masra har inspirerats av Osmane Sonko och Diomaye Faye i Senegal som utanför den traditionella politiska eliten nyligen vann folkmajoritetens stöd. De har föredragit försoning efter förlorade liv i demonstrationer mot maktfullkomlighet. Masra understryker hur viktigt förlåtelse är och vill att Tchad följer den väg som Nelson Mandela stakat ut.

På frågan om Tchad under Masras ledning kommer att lämna försvarsalliansen G5Sahel och ansluta sig till Sahelstaternas allians AES som bildades av Mali, Burkina Faso och Niger 2023, menar han att oavsett namn måste jihadistattacker bekämpas på ett effektivt sätt med både gamla och nya partners. Angående samarbetsavtal med Frankrike ser Masra behov att revidera gamla avtal från 1900-talet både inom ekonomi, försvar som kultur. Det måste bli slut på gamla reflexer att franska myndigheter tror att Tchad inte behöver en demokrati, utan bara en stark armé. Masra säger att han inte är mot Frankrike – men för Tchad. Inte nationalist, men patriot. Han tror på samarbete som försvarar det nationella intresset utan att landet blir underordnat stormakter. 

Masra vill samarbeta med alla partners, såväl Frankrike som Ryssland, Kina och USA. Och i ddetta mnar han samarbete med stater och inte med privata grupper som ryska Wagner. Under debatten om CFA-francens framtid försvarar Masra som panafrikanist idén om en större valuta. Att gå tillbaka till en nationell valuta är ingen lösning. En bättre lösning vore en gemensam valuta för Centralafrikanska staternas ekonomiska gemenskap (CEEAC), menar han.

I mars, innan valkampanjen inleddes, skakades Tchad av en oppositionsledares dramatiska död. Yaya Dillo Djerou, före detta gruvminister och kusin till övergångspresidenten Mahamat Idriss Deby Itno, hade brutit med Deby Itno-klanen och bildat oppositionspartiet Parti socialiste sans frontieres (PSF= och förklarat sig kandidat i presidentvalet. 

Enligt den officiella versionen ska han ha avlidit av skador till följd av flera händelser som började med angrepp på Säkerhetstjänstens lokaler. Hans kropp lämnades till en av hans farbröder, Timan Erdimi, före detta ledande rebelledare som kom tillbaka från exil 2022 för att delta i den nationella försoningsdialogen. Yaya Dillo Djerous bror Osmane Dillo Djerou, som befinner sig i exil i Darfur, Sudan, har genom radiobudskap uppmanat den dominerande etniska gruppen zaghawa till revansch. Flera tiotals pickupbilar ska ha lämnat N’Djamena i riktning mot sudanesiska gränsen. Även rebellrörelsen Front pour l’Alternative et la Concorde au Tchad (FACT) i norr har utnyttjat händelsen och uppmanat till att säg ”nej till juntan”.

Oavsett utgången av presidentvalet finns det därför anledning till oro inför framtiden. Mot bakgrund av Tchads tradition av rebellrörelser och våldsamma politiska uppgörelser är det risk för en upprepning av tidigare våld. Men den långa försoningsprocessen och den reformerade vallagen ger också ökat förtroende att de flesta skall acceptera valresultatet. 

Hans Eriksson
Ekonom och statsvetare, Västafrikakännare, haft uppdrag för AfDB och UNDP i Tchad

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.