Sida-tjänsteman häktad


Försäljare Lake Kivu, DRK. Foto: Shutterstock

Domstolen gick på åklagarens linje och beslutade att häkta den Sida-anställde ambassadmedarbetare som tidigare anhållits, misstänkt för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman samt grovt bedrägeri.

Som Global Bar Magazine tidigare rapporterat berör brotten ett eller flera projekt i Demokratiska Republiken Kongo (DRK) och ska ha begåtts 2021-2023. Den häktade ambassadmedarbetaren har tjänstgjort på Sveriges ambassad i landet. Initialt gällde misstanken ett projekt, men har nu vidgats till att även gälla flera andra. Åklagaren anger beloppet till över tio miljoner kronor. 

Häktningsbeslutet fattades bakom lyckta dörrar. Beslutet innebär att domstolen anser att personen på sannolika skäl kan anses som misstänkt för samtliga tre brott och att hen skulle kunna avvika eller undanröja bevis om personen släpps på fri fot.

– Framför allt gäller det de vittnen som finns i Sverige och andra länder, säger åklagaren Thomas Forsberg till Global Bar Magazine.

Åklagaren kommer nu att inleda arbetet med vittnesförhör med personal på svenska ambassader, men också med personer som kan finnas eller har funnits på den/de organisationer det handlar om.

På en rak fråga från Global Bar Magazine om det handlar om en specifik organisation svarar Thomas Forsberg att han inte kan eller vill kommentera just detta.

Den anhållne motsatte sig beslutet och bestred de särskilda häktningsskäl som anförts. Den anhållnes advokat framförde att häktning vore en oproportionerlig åtgärd.

– Min klient förnekar brott och samtliga anklagelser och enligt vår uppfattning finns det inte tillräckliga skäl för häktning. Förutom det vill jag inte kommentera något ytterligare, säger den häktades försvarare advokat Therese Tidensten.

Åklagaren har nu fram till den 7 juni 11.00 på sig för att väcka åtal. Den åtalade kan begära en omförhandling av själva häktningen inom två veckor.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.