Nigeria: Våldet mot kristna ökar


En kvinna protesterar mot morden på kristna i Lagos. Foto: Shutterstock
En kvinna protesterar mot morden på kristna i Lagos. Foto: Shutterstock

Under 2023 mördades 4 100 personer i Nigeria på grund av sin kristna tro. Det framgår av rapporten Open Doors 2024 Watch List

52 250 kristna har dödats i Nigeria sedan 2009. Och förföljelsen visar inga tecken på att avta. I norr och i allt högre grad i centrala delar av landet är kristna och moderata muslimer hårt utsatta av terrorangrepp från militanta islamistiska grupper.

– Det handlar om affärer och vapen, ibland är det handel som sker istället, islamisterna behöver pengar och resurser, säger Maria Lozano på den katolska hjälporganisationen Aid to the Church in Need i en intervju med Global Bar Magazine. En av de dödade var hennes kollega Michael som mördades för att han försökte tala om tro med islamisterna. 

2023 dödades 4 100 personer i Nigeria på grund av sin kristna tro, enligt rapporten ”Martyred Christians in Nigeria” från International Society for Civil Liberties and Rule of Law (Intersociety), en Nigeria-baserad grupp som arbetar med mänskliga rättigheter. Och enligt den internationella människorätts- och missionsorganisationen Open Doors rapport World Watch List 2024 har 52 500 kristna dödats av samma anledning sedan 2009 då Boko Harams och Islamiska statens (IS) västafrikanska gren inledde sin terror.

Våldet mot Nigerias kristna sker framför allt i de centrala delarna av landet. År 2011 anslöt sig militanta fulanier till de väpnande grupperna och det islamistiska upproret i norra och centrala Nigeria trappades upp med kristna som måltavla. Rapporten “Martyred Christians in Nigeria” visar var förföljelsen av kristna är som allra värst i landet. De kristna dödas bland annat i mordräder av islamistiska grupper som al-Shabaab och Boko Haram. Den nigerianska staten har i praktiken ingen kontroll över de områden där dessa extremistiska rörelser verkar. I Borno i Nigerias nordöstra hörn, där Boko Haram har sin hemvist, är cirka 30 procent av befolkningen kristna.

Ökat våld mot världens kristna

Aldrig tidigare har så många av världens kristna varit utsatta för våld. De flesta av världens kristna lever i Latinamerika och Afrika. Och Nigeria sticker ut. Nigeria har blivit det land med flest antal mördade kristna, men även i Gaza har kristna palestinier dödats, då av israelisk militär.

Ingen annanstans i världen som i Nigeria mördas så många oskyldiga människor utan några konsekvenser, säger biskop Matthew Hassan Kukah från Sokoto till hjälporganisationen Aid to the Church in Need i en intervju på organisationens hemsida. 

Mellan den 23:e december 2023 och juldagen skedde en serie terrorattacker i delstaten Plateau i Nigeria. 198 kristna dödades i 26 kristna samhällen. Plateau-regionen ligger mellan det muslimska norra Nigeria och den kristna södra delen av landet och lider svårt av konflikter mellan olika etniska grupper.

Attacker och kidnappningar – särskilt i norra Nigeria – har förvärrats allvarligt under det senaste årtiondet. Kristna hör till de som är särskilt utsatta. Den sjunde mars 2024 kidnappades åtminstone 287 elever, vissa så unga som åtta år, av beväpnade män på motorcyklar i delstaten Kaduna i den norra delen av landet. Jihadister från den etniska gruppen Fulani tros ligga bakom kidnappningen. Några dagar tidigare fördes dussintals kvinnor, pojkar och flickor på ett läger för internflyktingar i nordöstra Nigeria bort av islamistiska terrorister från Boko Haram.

Vad gäller konfliktorsaker så är de socioekonomiska faktorerna viktiga såsom fattigdom, marginalisering, att människor upplever att de inte har någon framtid och arbetslöshet. Nigerias regering ger otillräckligt skydd och erbjuder inte säkerhet. Den muslimske presidenten Bola Tinubu anklagas också för att inte bry sig om den kristna befolkningen. 

– Allt fler vapen i omlopp, straffrihet och regeringens passivitet har möjliggjort Boko Harams expansion och ökat våldet i norra Nigeria, där väpnade banditers attacker mot byar och skolor börjar bli endemiska, säger Jo Newhouse, talesperson för Open Doors, en kristen organisation som arbetar för förföljda troende i hela världen, till Premier Christian News.

Boko Haram är idag en kraftigt decimerad organisation, men de utför fortfarande attacker, vilka är ett stort problem bland annat i centrala Nigeria där många människor dödats och tvångsförflyttats under de senaste fem till sju åren.

konflikt mellan jordbrukare och boskapsskötare

Våldet grundar sig delvis på en konflikt mellan jordbrukare och boskapsskötare , en typ av konflikt som finns i många länder i Sahelregionen. Till stor del handlar den om tillgång till mark, men den har blivit mer och mer en religiös konflikt mellan muslimska boskapsskötare och kristna jordbrukare.

99 procent av boskapsskötarna är muslimer och Fulani och vittnen beskriver hur Fulani-herdarna och Boko Haram attackerar kristna:

”Vissa går längst fram med skjutvapen, och de skjuter sporadiskt och skrämmer folk. De följs av de som bär machetes, vem de än stöter på så jagar de dem. De ser till att döda människor på ett brutalt sätt så att de skrämmer bort folket från byarna.”

Herdarna tar över marken och när de kristna protesterar dödas de eller drivs bort. En del kristna försöker beväpna sig, men de är betydligt färre i jämförelse med herdarna som använder AK-47:or och Kalasjnikovs när de attackerar.

De våldsamma attackerna i de nordvästra och centrala delarna av landet är samtidigt långtifrån enbart riktade mot kristna. Boskapsskötare från Fulani-stammen, som är nomader, ger sig ofta på jordbrukare i syfte att erövra mark och få tillgång till vatten. Ibland handlar det om hämndattacker i avsides belägna områden där säkerhetsstyrkorna inte är så starka.

Enligt Amnesty Internationals Nigeria-chef Isa Sanusi har president Bola Tinubus regering misslyckats med att vidta åtgärder för att skydda liv och säkerställa rättvisa för offren i norra Nigeria:

– Ibland hävdar de att de har gjort gripanden, men det finns inga bevis för att de har gjort det. Myndigheternas skamlösa misslyckande med att skydda Nigerias befolkning håller gradvis på att bli normen, sa Isa Sanusi efter ännu en blodig attack i december 2023 till France 24.

Och andra experter håller med.

– Regeringens respons är väldigt svag. Och FN utmärker sig för en häpnadsväckande brist på insatser, säger Maria Lozano som menar att det som nu sker kan handla om etnisk rensning med målet att tömma områdena på kristna. Många kristna har också tvingats fly till stora läger. De måste lämna sina byar och sina fält. När de återvänder för att skörda blir de attackerade och dödade. 

Tomas Nordberg

Bakgrund

Nigeria består av 36 delstater och det federala huvudstadsområdet kring huvudstaden Abuja. De tre mäktigaste och mest folkrika etniska grupperingarna i landet är hausa-fulani i den norra delen, igbo i öster och yoruba i väster. Av igboerna och yorubaerna är många kristna, medan de flesta hausa-fulanier är muslimer. 

Kristna utgör cirka 46 procent av befolkningen i Nigeria och ungefär lika många är muslimer. Befolkningssammansättningen påminner om den i Sudan före delningen med en muslimsk majoritet i norr och en kristen majoritet i söder. I vissa delar i norr är 20 till 30 procent kristna. Romersk katolicism utövas av cirka tolv procent och andra kristna inriktningar av cirka 34 procent.

Konflikterna i landet är mycket olika och komplicerade, vissa är inte relaterade till religion. Det rör sig om regelrätt brottslighet i söder och i Nigerdeltat kopplat till utvinning av olja. Mycket korruption förekommer och infrastrukturen bombas av militanta terrorister i en större utsträckning än tidigare. I norr finns det militanta islamister, till exempel Boko Haram som blev mer aktiva 2009. Men Boko Haram är en ganska svar rörelse nu som mest håller till i den nordöstra delen av landet. Islamiska staten (IS) är aktiv i landet. 

Fulani-befolkningen tillhör landets fattigaste och mest utsatta, vilket gör det lätt att manipulera dem och få dem att attackera kristna.

Tomas Nordberg

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.